image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputat: Procuratura Anticorupție a demarat o investigație a delapidărilor de la CFM

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, anunță că Procuratura Anticorupție a demarat o anchetă, în baza materialelor pe care le-a depus pe 2 februarie, curent, (un dosar care cuprinde 60 de pagini), referitor la ilegalitățile depistate în cadrul întreprinderii de stat Căile Ferate din Moldova.

„Am fost informat astăzi, 10 februarie, de către Procuratura Anticorupție, despre pornirea investigării comiterii acestor ilegalități, legate de sustragerea avutului public, delapidări, furturi, extorcări de bani și alte delicte, în benenficiul unor grupuri organizate. Situația actuală a CFM este critică, iar măsurile luate recent de sistare a transportului de pasageri, măsluiri de achiziții, nu fac decât să îngreleze situația ramurii feroviare din RM și răspunderile unor oficiali pe acest domeniu strategic”, a menționat Igor Munteanu.

În context deputatul a precizat că așteaptă fapte concrete și profesionalism din partea procurorilor.

„Comisia parlamentară de control al finanțelor publice va continua să monitorizeze gestionarea resurselor financiare și a patrimoniului public de către Î.S. CFM, conform Deciziei Comisiei de control al finanțelor publice din 2.02.2021 și raportului de audit de conformitate al Curții de Conturi (hot. din 17 decembrie, 2020) cu privire la recomandările adresate Consiliului de Administrare”, a mai spus Igor Munteanu.

Amintim că ieri a avut loc prima ședință a comisiei speciale privind situația de la Calea Ferată.

Membrii comisiei au optat pentru identificarea cât mai rapidă a soluționării problemei ce ține de salariile restanțiere a angajaților care constituie 35,4 milioane de lei.

A fost propus și un plan de acțiuni care include colaborarea cu organele speciale pentru identificarea tuturor circumstanțelor care au dus la instabilitatea financiară, carențe la capitolul gestionare și privind activitatea defectuoasă a întreprinderii.

Comisia a decis că urmează să fie transmisă o listă de solicitări către Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală. Printre acestea se regăsesc Raportul financiar pentru anii 2010-2020 și lista activelor imobile și mobile, inclusiv neutilizate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: