image
Sursa foto: facebook.com // Olga Look

O tânără regizoare din Republica Moldova, premiată de Fondul Audiovizual Flamand pentru cel mai bun film documentar

Moldovenii ne duc faima în întreaga lume. Tânăra regizoare în vârstă de 29 de ani Olga Lucovnicova a fost premiată de Fondul Audiovizualului Flamand pentru cel mai bun film documentar. Producția care a uimit juriul belgian se numește „Nanu Tudor” și este bazată pe o amintire personală din copilăria regizoarei.

Olga Lucovnicova a fost premiată în cadrul unui concurs belgian de filme studențești realizat de Fondul Audiovizual Flamand pentru susținerea noilor talente în domeniul filmului. Premiul de 40.000 de euro este pentru următoarea producție de film a regizorului, care include și suportul instructiv.

Filmul „Nanu Tudor” este descris ca fiind „O călătorie poetică a regizoarei în trecutului său propriu, unde ea încearcă să găsească răspunsuri la întrebările care au chinuit-o mulți ani."

Despre producția sa regizoarea spune: „Ca orice copil, obișnuiam să petrec verile la țară. Am multe amintiri plăcute legate de casa străbuneilor. Însă, atunci când bunelul meu a murit, uneori rămâneam acasă doar cu uniuchiul meu, care se plângea de dureri de inimă. Toți plecau la lucru, iar eu rămâneam sub supravegherea lui. Atunci el în unele cazuri avea un comportament ciudat și vulgar. Având nouă ani eu nu înțelegeam că acțiunile lui sunt inadecvate, iar acum peste 20 de ani am hotărât să-l întreb de ce se comporta în așa mod”.

Și jurații Fondului Audiovizualului Flamand au descris filmul ca fiind unul care „îți taie respirația”. Premiera filmului „Nanu Tudor” va avea loc în luna martie la Berlinale, unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume.

Cei 40.000 de euro câștigați vor merge pentru următoarea producție a regizoarei, însă pentru a-și realiza primul film de lung metraj, aceasta mai are nevoie de multe resurse.

„Premiul dat va servi ca un prim suport pentru primul film de lungmetraj. Am deja un producător belgian, însă mi-aș dori o colaborare între Belgia și Republica Moldova. Planificăm să aplicăm și la alte forumuri și concursuri pentru a acumula buget suficient pentru film. Premiul mare este un pas important în această călătorie artistică”, ne-a spus Olga.

Olga Lucovnicova a avut oportunitatea să participe la concursul respectiv, după ce în perioada 2018 - 2020 a studiat în programul Erasmus Mundus „DocNomads”. Masteratul are loc în trei țări concomitent, fiecare semestru într-o țară diferită. Aceasta a finalizat programul în Belgia în cadrul universității flamande „Luca School of Arts”, unde se află acum. Fondul Audiovizualului Flamand organizează anual un concurs între toate școlile naționale, unde oferă două premii pe țară pentru cel mai bun film documentar, pentru ficțiune și animație.

Olga a studiat șase ani la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, catedra Multimedia, facultatea Director Imagine, unde a obținut studii de licență și masterat.

Acum regizoarea face doctoratul în cadrul școlii doctorale Studiul artelor şi culturologie în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

În anul 2015 Olga luat locul I și premiul mare pentru cel mai bun film moldovenesc la FIFD Cronograf.

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

facebook.com // Olga Lookfacebook.com // Olga Look

Noutăţile partenerilor

comentarii: