Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.02.2021

Ministerul de resort a raportat la Parlament despre eficiența utilizării resurselor Fondului Ecologic National

Ministerul de resort a raportat la Parlament despre eficiența utilizării resurselor Fondului Ecologic National

Măsurile întreprinse de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea executării deciziei Comisiei mediu și dezvoltare regională cu privire la eficiența utilizării resurselor financiare ale Fondului Ecologic National (FEN) au fost audiate, astăzi, la Parlament. La audieri au participat reprezentanți ai mai multor asociații obștești din domeniul mediului.

Cu referire la valorificarea mijloacelor FEN, în raport se arată că în anul 2020, pentru proiectele de mediu au fost absorbite 89,27 la sută din total, ceea ce reprezintă 271 548,6 mii lei, respectiv soldul la finele anului constituind 32 643,05 mii lei. Comparativ cu valorificarea în anul 2019, care a fost de 68,5%, acest indicator a crescut cu 20 la sută.

Sunt prezentate mai multe cauze de nevalorificare integrală a mijloacelor financiare alocate din FEN pentru implementarea proiectelor aprobate.

Printre acestea se numără situația pandemică, desfășurarea repetată în unele cazuri a procedurilor de achiziții publice, aprobarea în etape a proiectelor, lipsa sau insuficiența contribuției financiare individuale obligatorii a beneficiarilor.

De asemenea, sunt constatate necesitatea reexaminării proiectelor, a devizelor de cheltuieli, respectiv și a avizelor la acestea, având în vedere timpul trecut de la momentul efectuării proiectelor de studiu, până la implementarea de facto, în timp modificându-se atât prețurile, cât și necesitățile.

O altă cauză este neexecutarea lucrărilor în termenele prestabilite de către unii antreprenori sau incapacitatea unora de a executa volumele contractate în termenele prestabilite.

Potrivit Raportului, în anul 2020, de către Consiliul de administrare a FEN au fost aprobate 122 proiecte cu valoare totală de 328 761,5 mii lei. Dintre acestea, 28 au fost proiecte noi, iar celelalte 94 proiecte – sunt etape noi în implementarea proiectelor demarate anterior. ”Se observă că prioritate în alocarea surselor financiare din FEN în anul 2020 au avut proiectele inițiate în anii precedenți, care se aflau în implementare de mai mult timp, întâmpinând dificultăți dependente de aprobarea etapizată a mijloacelor financiare, astfel creându-le beneficiarilor condiții de a le finaliza în termene optime”, concluzionează autorii.

În cadrul ședinței a fost abordată chestiunea referitoare la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului de administrare a Fondului Ecologic Național. Aprobarea acestuia este tergiversată întrucât mandatul Guvernului a încetat.

Președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Marina Tauber, a subliniat importanța stabilirii unui cadru funcțional și eficient de funcționare și administrare a FEN. ”În acest domeniu trebuie să activeze specialiști, dacă dorim ca serviciile fondului să fie de calitate și să se soldeze cu rezultate”, a accentuat deputata.  

Totodată, Marina Tauber, a exprimat oportunitatea de a organiza audieri ale Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Național care ar oferi explicații suplimentare clare privind situația destul de încordată legată de distribuirea resurselor FEN, ”utilizarea resurselor fiind irațională și contrară scopurilor stabilite”, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus