ROMÂNIA

Salariul minim pe economie în România este echivalentul a peste 10 mii de lei

În schimb, formularea pentru care s-a optat în Monitorul Oficial este ”de la data intrării în vigoare a actului normativ”. Data cu pricina este 13 ianuarie 2021. Cu alte cuvinte, pe luna ianuarie, cei care beneficiază de salariul minim, conform legii, vor primi salariul mărit pe zilele din ianuarie din 13 până în 31. Unii patroni care vor fi mai generoși pot mări salariul de la 1 ianuarie 2021, dar nu sunt obligați s-o facă.

Partea un pic tristă este că, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a spus că mărirea salarială se va aplica de la 1 ianuarie 2021. ”Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie pentru că în februarie să plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci există destul timp și astfel salariul minim va crește cu 3% în 2021 așa cum v-am anunțat. Peste rata inflației în 2020. Deci și peste estimarea de rată a inflației în 2021.”, a afirmat șeful Guvernului.

Mai important este însă ce s-a publicat în Monitorul Oficial. „Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată. Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți, vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”, a explicat consultantul fiscal Cornel Grama pentru Hotnews.

„Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie, dar nu scrie în text, asta e problema. Cât s-a stat azi în Guvern la masa aia, niciunul nu s-a gândit să zică: Scrie acolo că începând cu 01.01 salariul minim se majorează cu etc.”, a adăugat economistul.

Noul salariu minim net în România este de 1386 lei. Aceasta este suma minimă pe care trebuie să ți-o achite un patron la care ești angajat. Practic, iei în mână cu 40 lei mai mult decât în urmă cu un an. În România, 1,4 milioane de persoane primesc salariul minim pe economie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *