(sondaj) Aproape fiecare al doilea judecător și procuror consideră că în Republica Moldova există foarte puțină corupție

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-RESEARCH” la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), 51% dintre judecătorii și aproape jumătate dintre procurorii intervievați afirmă că în Republica Moldova există foarte puțină corupție sau chiar deloc. În acelaşi timp, mai mulți dintre avocații care au participat la sondaj sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție.

Foto: UNIMEDIA

Fiind întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției în țară, 12% din judecători, 9% din procurori și 6% din avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție.

De asemenea, 51% dintre judecători, 43% dintre procurori și 16% dintre avocați consideră că în țară există puțină corupție. 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați au răspuns că în Moldova există multă corupție. 9% dintre judecători și câte 4% de procurori și avocați nu au putut răspunde la această întrebare.

În acelaşi timp, reprezentanţii judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor preferă să creadă că fenomenul corupţiei este răspândit mai larg în alte domenii, decât în cel din care fac parte. Astfel, doar 21 la sută dintre judecători au recunoscut răspândirea corupţiei în judecătorii.

Astfel, referitor la răspândirea corupției în mai multe instituții, judecătorii consideră că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în poliție 47%, în sistemul procuraturii 46%, în avocatură 35%.

Sondajul a fost realizat în perioada octombrie – decembrie 2020. În cadrul sondajului chestionarele au fost completate de 562 de persoane, reprezentând 19% din toți judecătorii, procurorii și avocații care activează efectiv în Republica Moldova. Chestionarele au fost completate de 149 (37%) de judecători, 212 (39%) procurori și 201 (10%) avocați. Sondajul a fost efectuat prin completarea de sine stătătoare a chestionarului pe hârtie de către respondent, fiind asigurată confidențialitatea răspunsurilor.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-RESEARCH” la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

captură de ecran / Sursa:captură de ecran


Pub