Conflictul dintre Moldasig și Avia Invest, aplanat: Veaceslav Platon spune la ce înțelegere s-a ajuns

Conflictul dintre compania de asigurări Moldasig și concesionara Aeropăortului Chișinău, Avia Invest, a fost soluționat pe cale amiabilă. Omul de afaceri, Veaceslva Platon, unul dintre acționarii de la Moldasig a declarat pentru UNIMEDIA că odată cu încheierea acestui acord amiabil, statul „a pierdut o nouă șansă de a-și întoarce în proprietate aeroportul”.

Foto: UNIMEDIA

„Eu am oferit soluții statului. Moldasig cere datoria de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, aceasta intră în incapacitate de plată, pentru că situația la ei acum este extrem de proastă, se încalcă astfel contractul de concesionare, iar statul își întoarce Aeroportul în proprietate. De atâtea luni nu am primit nicio reacție de la absolut nicio instituție a statului.

Am înțeles că nu există niciun interes din partea nimănui de la conducere să recupereze aeroportul, iar afacerea nu poate sta pe loc, de aceea acționarii Moldasig au decis să negocieze un contract de rambursare a datoriei”, a declarat Veaceslav Platon.

Astfel, cele 40 de milioane de lei, împreună cu penalitățile pentru întârziere, ar urma să fie întorși în aproximativ doi ani, iar o parte deja a intrat pe conturile companiei de asigurări.

Acționarii companiei de asigurări „Moldasig” au anunțat pe 19 noiembrie 2020 că în urma verificărilor de audit, au fost constatate sustrageri considerabile ale proprietăților Companiei în valoare de peste 248 milioane de lei. „Sub pretextul luptei pentru transparența acționarilor, cu participarea deplină a conducerii Comisiei Naționale pentru Piața Financiară, organizația lui Plahotniuc a preluat puterea în compania de asigurări și a sustras sute de milioane de lei”, se arată într-o reacție a acționarilor Moldasig. Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a luat noi măsuri în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Potrivit unui comunicat al CNPF, autoritatea de supraveghere nebancară s-a autosesizat și a luat notă de circumstanțele exercițiului de aplicare de către companiile Confidențial-Audit SRL și Altimeea SRL a administrării provizorii a Moldasig.

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat pentru UNIMEDIA că decizia Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău. În spatele deciziei CNPF stă Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, declara atunci Veaceslav Platon.


Pub