LIVE-Tour în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală” continuă: Cursuri de limbi străine, robotică și ateliere de gândire creativă, diponibile în raionul Călărași cu ajutorul UE

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova continuă desfășurarea campaniei de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale din Republica Moldova, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi organizate o serie de LIVE tururi, iar publicul va face cunoștință cu antreprenori din mediul rural care și-au construit afaceri cu suportul Uniunii Europene.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Uniunea Europeană susține dezvoltarea antreprenoriatului din zonele rurale, prin sprijinirea sectorului IMM-urilor și crearea locurilor de muncă. De-a lungul timpului, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a devenit partenerul de încredere în modernizarea zonelor rurale, iar istoriile de succes ale antreprenorilor reprezintă rezultatul eforturilor comune.

Programul „Femei în Afaceri” este unul din proiectele de asistență ale UE, destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau extindă afacerile, în special în zonele rurale. Eugenia Caracaș din orașul Călărași este una dintre beneficiare, care după ce a revenit de peste hotare a decis să pună bazele unui centru de dezvoltare pentru a ajuta copiii să-și îmbunătățească abilitățile practice.

Visul Eugeniei a prins viață odată cu accesarea unui grant în valoare de 143 000 de lei, prin programul ODIMM „Femei în afaceri”, lansat în anul 2016, finanțat din bugetul de stat și co-finanțat de către Uniunea Europeană prin proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

„Am venit pe un teren nou și am dezvoltat afacerea cu succes, generând și patru noi locuri de muncă. Vreau să încurajez și alte femei să fie sigure în forțele proprii. Este un proces ușor, am completat formularul de aplicare, după care am pus în practică ideile scrise pe foaie”, povestește antreprenoarea.

Eugenia Caracaș menționează că în centru vin persoane de diferite vârste, începând de la 4 ani, pănă la 70 de ani.

„Vârsta este extrem de versatilă. Cel mai mic beneficiar a fost de 4 ani, iar cel mai în vârstă fiind de peste 70 de ani”.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

„În centru, copiii învață abilități practice, de programare cum este în cazul roboțeilor, de calcul, ei dezvoltă creativitatea și viziunea cu ajutorul pixurilor 3D, dobândesc două limbi noi deocamdată engleza și germana și diverse activități interactive prin care ei dezvoltă vorbirea, creativitatea, capacitatea de a-și expune liber opiniile și ceea ce văd și își doresc și desigur dezvoltarea personală la nivel de personalitate”, a mai adăugat ea.

Grație suportului european, proprietara a investit în formarea noilor cursuri de aritmetică mentală și robotică. „Cu banii primiți am cumpărat opt seturi de roboți și tehnică digitală, am creat o bibliotecă și am investit în mobilier. Avem tot ce este necesar pentru buna desfășurare a lecțiilor și diversificarea serviciilor de educație”, precizează doamna Caracaș.

Centrul de dezvoltare a fost fondat în anul 2019 și este frecventat anual de peste 200 de copii din orașul Călărași și din localitățile rurale învecinate.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

Campania „UE pentru Moldova Rurală” continuă să prezinte rezultatele și oportunitățile de dezvoltare a zonelor rurale, oferite de Uniunea Europeană pentru localitățile din Republica Moldova.

Una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeană, cu suportul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în anul 2016 și este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.


Pub