Cum să completezi declarația pe venit online și fără ajutorul unui contabil

Este perioada când trebuie să achiți impozitele pentru banii pe care i-ai obținut în anul precedent. Ca să nu pierzi timp și nervi pe drumuri, te ajutăm să completezi online declarația privind impozitul pe venit fără să apelezi la un contabil. 

Mai mult, ai posibilitatea să direcționezi cele 2% din impozitul tău către o organizație neguvernamentală. 

1. În primul rând, trebuie să ai o semnătură mobilă. O poți obține la operatorul de telefonie mobilă Orange sau Moldcell. Semnătura poți să ți-o faci și la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, la Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe sau la Agenția Servicii Publice sub forma buletinului electronic.  

2. Ca să îndeplinești declarația pe venit tradițională pentru anul trecut intri pe site-ul Serviciilor fiscale electronice și faci click pe formularul electronic „Declarație electronică”. Ulterior, te autentifici cu ajutorul semnăturii mobile.

3. După autentificare, în fereastra următoare îți vor apărea patru formulare: declarația precompletată, CET08, CET 15, CET 18. Selectăm declarația precompletată care ne oferă un avantaj: toate datele și cifrele sunt deja completate de sistemul fiscal, ceea ce înseamnă că o să îți vezi salariul primit și impozitele achitate, scutirile personale, cât plătești pentru prima de asigurare medicală și pentru asigurarea socială obligatorie și alte detalii. Asta se întâmplă în situația în care ai un singur loc de muncă și angajatorul are grijă să raporteze totul la Serviciul Fiscal de Stat.

4. Totuși, dacă ai prestat un serviciu în afara locului tău de muncă principal și clientul nu a achitat impozitele pentru tine, va trebui să o faci de sine-stătător. Asta înseamnă că dacă ai primit 10 mii de lei după un serviciu prestat, trebuie să declari banii și să achiți 12% din ei. În declarația ta pe venit, în câmpul C4 „alte venituri impozabile” trebuie să scrii atât cât ai primit, de exemplu 10 mii de lei (vezi aici formularul CET 18). Inclusiv pentru acest venit se aplică scutirile personale sau pe copii, în cazul în care îi ai, și ai putea să dai statului până la 1 200 de lei, adică 12% din cele 10 mii de lei. 

Dacă ai avut venituri de peste hotare și nu ai achitat acolo niciun impozit, va trebui să le declari în Republica Moldova și anume în câmpul C3 în declarația pe venit.

Trebuie să știi că dacă venitul tău brut nu depășește 24 de mii de lei pe an, nu este nevoie să-l declari. De asemenea, nici donațiile nu sunt impozitate.

5. În aceeași declarație este câmpul M2 – ultimul din listă – unde poți să introduci codul fiscal al ONG-ului pe care ai decis să-l susții. Lista ONG-urilor gata să primească susținerea ta pentru anul curent poți să o găsești AICI, inclusiv codurile lor fiscale.

6. După ce completezi formularultrebuie să-l semnezi. Semnarea are loc după ce apeși pe butonul „semnează” și imediat te direcționează spre serviciul guvernamental Msign, unde vei folosi semnătura mobilă pe care ți-ai făcut-o încă de la început.
 

7. Ulterior, Serviciul fiscal de stat îți calculează automat impozitele pe care trebuie să le achiți pentru cele 10 mii de lei despre care ți-am zis mai sus. Dacă înainte contribuabilii trebuiau să se prezinte la un oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de stat pentru a achita impozitul pe venit, mai nou, această opțiune este disponibilă online și o poți face aici.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.