Cât costă să obții semnătura electronică

În Republica Moldova cadrul normativ reglementează trei tipuri de semnături electronice: semnătura electronică simplă; semnătura electronică avansată necalificată; semnătura electronică avansată calificată. Mai multe detalii despre cele trei tipuri de semnături poți vedea AICI. Dar principalul, de unde poți obține semnătura electronică digitală (cu puterea juridică) și cât costă acest serviciu?

În primul rând, o bună parte din cetățeni au recurs la companiile de telecomunicații Orange și Moldcell. La Orange Moldova activezi serviciul gratuit, fără plată în avans şi fără dispozitive suplimentare. Achiţi doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături constituie 3 lei. Aici ai posibilitatea să utilizezi mai multe semnături la un preț redus. De exemplu, 10 semnături la un preț de 10 lei, 100 de semnături la 30 de lei, iar o mie de semnături la 60 de lei.

La operatorul Moldcell, serviciul semnătura mobilă, echivalentă cu cea electronică, poate fi utilizat prin intermediul pachetelor, care conţin un anumit număr de operaţiuni. De exemplu, pachetul lunar de 10 lei include 10 semnături pe un termen de 30 de zile. Pachetul lunar de 20 de lei include 50 de semnături, iar cel de 40 de lei include 250 de semnături pe un termen de 90 de zile.

La Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, serviciul semnătura electronică avansată cu o valabilitate de un an costă 350 de lei, iar pentru un termen de doi ani costă 500 de lei.

La STISC (Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică) semnătura electronică costă 310 lei pentru persoane fizice sau juridice. Aici o puteți obține pe dispozitivul stick USB.

Pandemia a obligat instituțiile guvernamentale și business-ul să transfere munca la distanță, iar în multe cazuri aceasta nu se poate face fără semnătura electronică. Până nu demult a existat o preconcepție eronată că semnătura electronică este utilizată în special de diferite instituții, organizații sau persoane implicate în activități antreprenoriale. Cu toate acestea, cetățenii obișnuiți ar trebui să știe că au nevoie de semnătura electronică nu mai puțin decât de organizațiile, deoarece le permite să rezolve multe probleme folosind un laptop sau un computer de acasă: cu o astfel semnătură poți plăti o amendă, poți primi servicii de la agențiile guvernamentale, poții depune o declarație fiscală sau chiar să perfectezi un contract de lucru pentru munca la distanță.

Experții spun că scopul principal al semnăturii electronice este de a scăpa cetățenii de cozi și de programul limitat de lucru al instituțiilor de stat, calculând că timpul pierdut pentru astfel de activități se reduce cu 99%, iar costurile cu 40% atunci când obții semnătura electronică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.