Noutăţi

Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, iluminat arhitectural cu suportul Uniunii Europene

2021.02.10 Eficiență energetică Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Orașul Călărași a devenit mai strălucitor după ce clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate a fost iluminată arhitectural, cu suportul acordat de către Uniunea Europeană. Astfel, locuitorii orașului Călărași, dar și vizitatorii săi vor putea admira clădirea muzeului în toată splendoarea sa, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Iluminatul arhitectural al clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a fost pus în funcțiune oficial pe 9 februarie, în cadrul unui eveniment festiv.

Scopul instalației este de a pune în valoare arhitectura clădirii Muzeului în timpul nopții, valoarea artistică și culturală a clădirii, fapt ce va spori atractivitatea turistică a orașului Călărași. Lucrările au avut loc în cadrul proiectului realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”.

Astăzi suntem alături de locuitorii din Călărași în cadrul acestui eveniment pentru a discuta despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană care aduce rezultate pozitive în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Printre cele mai tangibile rezultate în Călărași putem menționa modernizarea iluminatului public pentru oraș și stadion, iluminatul arhitectural pentru muzeu, expertiză sporită pentru administrația locală și o mai bună conștientizare a populației locale cu privire la eficiența energetică. Aceste rezultate vor aduce beneficii locuitorilor și vizitatorilor orașului Călărași prin reducerea emisiilor de CO2, costuri operaționale mai mici și confort sporit și siguranță pe timp de noapte. Sunt bucuros să văd că acest proiect promovează valorile Uniunii Europene în Călărași și așteptăm cu nerăbdare să vedem lucrările de iluminat stradal finalizate cu succes”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, primarul orașului Călărași, Ion Olari a menționat: „Prin intermediul proiectului de eficiență energetică, realizat cu suportul UE, am instalat la Muzeul de Istorie și Etnografie din oraș mai multe corpuri de iluminat artistic ce reprezintă un joc de culori care scot în evidență elementele arhitecturale de pe fațada clădirii. Ca rezultat, s-a îmbunătățit aspectul muzeului, dar și al orașului Călărași, aducând plus valoare vizitatorilor care își doresc să cunoască orașul și toate meșteșugurile iscusite din regiunea noastră”.

Mulțumită iluminatului arhitectural, Muzeul de Istorie din orașul Călărași a devenit mai atractiv pentru cetățeni și pentru turiștii care vizitează cu plăcere această instituție culturală. Suntem recunoscători Delegației UE, dar și partenerilor de proiect pentru că au făcut posibilă această realizare și au pus într-o lumină nouă acest obiectiv turistic”, a adăugat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul” și managerul proiectului.

Lucrările au inclus iluminarea elementelor constructive și ornamentale ale clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași cu 24 de proiectoare pe bază de LED pentru iluminatul arhitectural. De asemenea, este iluminată și curtea muzeului prin intermediul mai multor felinare moderne. Acest lucru va încuraja organizarea activităților cultural-artistice pe timp de seară și noapte pe teritoriul muzeului și va constitui un element de motivație în plus pentru administrația muzeului de a îmbogăți calendarul evenimentelor. Iluminarea arhitecturală a Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași este deosebit de importantă deoarece începând cu anul 2017 orașul Călărași face parte dintr-un traseu turistic național.

Clădirea muzeului este unica din orașul Călărași iluminată arhitectural și acest lucru reprezintă o premieră pentru localitatea noastră. Acest iluminat artistic îi va determina pe trecători să ne viziteze, să atragem noi turiști și să desfășurăm mai multe evenimente în curtea muzeului. Credem foarte mult ca fațada clădirii muzeului, fiind evidențiată prin lumină și culoarea ei, va transpune istoria acestui ținut în imagini, lumini și culori”, consideră Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași.

Iluminatul arhitectural al Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a costat 145 mii de lei, iar consumul de energie electrică s-a redus cu 30% față de luna ianuarie a anului 2020.

Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași are o valoare artistică prin elementele arhitecturale caracteristice pe care le prezintă, iar intenția proiectului de iluminare arhitecturală a fost de a scoate în evidență aceste elemente și pe timp de noapte. O atenție deosebită a fost acordată luminii astfel încât aceasta să se armonizeze cu culorile actuale ale fațadei obținând o nuanță caldă de culori. De asemenea, s-a pus accentul pe eficiența consumului de energie pentru a reduce la maxim costurile legate de funcționarea sistemului”, a subliniat expertul în energetică, Ion Muntean.

Iluminatul arhitectural al Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași reprezintă unul din obiectivele proiectului de eficiență energetică din orașul Călărași, implementat cu suportul Uniunii Europene. Proiectul presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 de kilometri și iluminarea arhitecturală a Muzeului de Istorie din orașul Călărași. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org/veverita.maria@gmail.com sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

..........

Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP), parte a inițiativei Eu4Energy.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe www.EU4Energy.eu.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us