15:36:00 24.04.2024
Stiri

Ucraina REFUZĂ să folosească vaccinul rusesc „Sputnik V”: „Ucrainenii nu sunt COBAI umani”

Actualitate 10.02.2021 08:07 Vizualizări1175 Autor: Ziarul National
Ucraina REFUZĂ să folosească vaccinul rusesc „Sputnik V”: „Ucrainenii nu sunt COBAI umani” Facebook


Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, susține că țara sa refuză să utilizeze vaccinul rusesc „Sputnik V” împotriva COVID-19. Zelenski a spus frac că are mari îndoieli privind eficacitatea acestui vaccin, chiar dacă au fost publicate, în Marea Britanie, concluzii favorabile.

„Ucrainenii nu sunt cobai umani”, a precizat președintele Ucrainei.

Pe de altă parte, însă, Ucraina nu a putut avea acces nici la vaccinurile pe care le-au primit țările membre ale UE, ceea ce plasează țara într-o situație medicală îngrijorătoare. Preşedintele Zelenski a transmis că au existat mari probleme legate de accesul la vaccin, concurența cu țările bogate fiind un handicap pentru țara sa.

Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut, în acest context, un apel către țările UE pentru a dona Ucrainei o parte din cantitățile de vaccin anti-COVID pe care le-au primit.

„Le-am cerut ţărilor noastre membre să doneze o parte din dozele lor Ucrainei. UE este alături de Ucraina. Suntem o familie europeană”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei intervenţii televizate la o conferinţă privind pandemia, conferință organizată chiar la Kiev, potrivit Agerpres.

Ucraina va negocia cu Polonia primirea unor vaccinuri, dar vrea să achiziționeze și vaccinul produs de chinezi

Kievul intenționează să demareze campania de vaccinare în februarie, după ce va primi primul lot de 117.000 de doze de vaccin Pfizer, în cadrul programului ONU Covax.

Ucraina s-ar putea baza în viitoarea campanie de vaccinare și pe aproximativ 12 milioane de doze de vaccinuri (dezvoltate deAstraZeneca şiNovavax) produse de Serum Institute din India, dar intenționează să achiziţioneze între 1,9 şi 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, în eventualitatea că eficacitatea acestuia va fi confirmată în urma studiilor efectuate.

Pandemia de coronavirus a dus la infectarea a 1,1 milioane de oameni în Ucraina – țară cu o populație de 40 de milioane de locuitori. Aproape 24.000 dintre pacienții infectați au pierdut lupta cu virusul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md