10:56:00 19.04.2024
Stiri

Planul opoziţiei din Belarus pentru înlăturarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere: proteste, presiuni, dar și negocieri secrete

Actualitate 10.02.2021 12:33 Vizualizări1263 Autor: Ziarul National
Planul opoziţiei din Belarus pentru înlăturarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere: proteste, presiuni, dar și negocieri secrete Profimedia Images


Opoziţia din Belarus a prezentat marţi, după şase luni de proteste împotriva puterii de la Minsk, o strategie pentru înlăturarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează DPA, potrivit Agerpres. Planul prevede proteste împotriva regimului, presiuni internaționale, dar și negocieri secrete între opozanți și membrii guvernului.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției aflată în exil în Lituania, a anunţat „Strategia pentru victoria belaruşilor”, care include pregătirea a noi proteste la nivel naţional începând din martie, precum şi alte măsuri care să ducă la schimbare.

Cu toate acestea, pentru a se ajunge la noi alegeri, reprezentaţii guvernului belarus şi cei ai mişcării pentru democraţie trebuie ca pe un termen mai lung să se aşeze în secret la masa negocierilor, se mai menţionează în plan.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, regimul lui Lukaşenko trebuie slăbit şi mai mult, de exemplu prin presiune internaţională, se arară în strategie.

6 luni de proteste după realegerea lui Lukașenko

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare.

De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

În momentul de vârf al protestelor, în stradă au ieşit sute de mii de persoane. Câţiva manifestanţi au fost ucişi, câteva sute au fost răniţi, iar mai multe mii au fost închişi.

Protestele continuă, dar sunt mult mai reduse, în contextul în care mulţi susţinători ai opoziţiei au fost trimişi la închisoare sau au fost nevoiţi să plece din ţară, ca Tihanovskaia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md