Linkuri accesibilitate

Apărarea lui Trump pierde prima luptă, dar poate câștiga bătălia în noul proces de impeachment


În Senatul Statelor Unite, încep, miercuri 10 februarie, dezbaterile pe fond în cel de-al doilea proces de impeachment al fostului președinte american Donald Trump.

El este acuzat acum de incitare la insurecție în timpul luării cu asalt a clădirii Congresului de către suporterii săi, pe 6 ianuarie. Marți, Senatul a decis că procesul poate să aibă loc, respingând tentativele apărării de a-l bloca, dar un verdict de condamnare a fostului președinte pare improbabil.

Apărarea lui Trump pierde prima luptă, dar poate câștiga bătălia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Avocații lui Donald Trump au încercat, marți, să convingă Senatul că procesul de impeachment este anti-constituțional, spunând că nu poate fi supus unei asemenea proceduri un președinte al cărui mandat s-a încheiat.

Vorbim despre constituția noastră

„În ultimă instanță, discuția nu este doar despre Donald Trump sau vreo persoană individuală. Vorbim despre constituția noastră și folosirea abuzivă a puterii impeachment-ului pentru câștiguri politice”, a spus, în Senat, avocatul fostului președinte, David Schoen. Un asemenea punct de vedere a fost sprijinit de cei mai mulți senatori din Partidul Republican al lui Trump.

Senatorii Partidului Democrat, pe de altă parte, au spus că Trump mai era președinte în timpul asaltului de la Congres, soldat cu cinci morți, iar un verdict de condamnare este necesar atât din punct de vedere simbolic, cât și pentru a-l împiedica să mai candideze la funcții publice în viitor.
„Avem datoria constituțională solemnă să organizăm un proces de impeachment corect și onest în privința acuzațiilor împotriva fostului președinte Trump, cele mai grave acuzații din istoria americană aduse unui președinte al Statelor Unite”, a spus liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul SUA
Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul SUA

Senatul a votat ca procesul să înceapă, respingând, într-un vot de 56 – la 44, argumentele apărării. Au votat pentru și șase senatori republicani, suficienți pentru judecarea fostului președinte, dar nu destui pentru un verdict de condamnare.

Într-un proces de impeachment, în Statele Unite, președintele este pus sub acuzare de Camera Reprezentanților din Congres, lucru care s-a și întâmplat, luna trecută, dar este judecat de cealaltă cameră, Senatul. Camera Reprezentanților, care este dominată actualmente tot de democrați, își trimite la procesul din Senat procurorii.

Marți, acești procurori în frunte cu congresmenul democrat Jamie Raskin au încercat să facă o legătură directă între Trump și atacarea Congresului. Au difuzat în fața senatorilor imagini video din timpul asaltului din 6 ianuarie, când suporterii fostului președinte au pătruns în clădire pentru a împiedica Congresul să confirme rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, alegeri pe care Trump le-a pierdut și care au fost câștigate detașat de rivalul său democrat, Joe Biden.

Mulți senatori au fost atunci nevoiți să se evacueze în fața celor care, făcându-și loc printre cordoanele insuficiente ale poliției, au dat buzna în clădire cu drapelele lui Trump.

Mai multe asemenea imagini sunt așteptate în Senat miercuri, prima zi a audierilor pe fond.

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Un element cheie în eșafodajul construit de acuzare este îndemnul lui Trump adresat suporterilor săi adunați la un miting la Casa Albă, pe 6 ianuarie, de a merge la Congres pentru a „opri furtul”, o referință la afirmațiile neîntemeiate ale fostului președinte despre faptul că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza unor fraude, că victoria i-a fost furată.

„Dacă aceasta nu este o infracțiune pasibilă de impeachment, atunci nimic nu este”, a spus reprezentantul democrat Jamie Raskin în fața senatorilor.

Atacul de la Congres a fost o acțiune „respingătoare”

Un avocat al apărării, Bruce Castor, a spus că, în urma „prezentării emoționante” făcută de procurori, și-a schimbat și el tactica. Vorbind liber în fața senatorilor, el a spus că atacul de la Congres a fost o acțiune „respingătoare”, condamnându-i pe autori în termenii „cei mai fermi”. Însă apărarea insistă că declarațiile lui Trump de la manifestarea din 6 ianuarie sunt protejate de prevederea constituțională despre libertatea de exprimare, și că ceea ce a spus președintele nu a fost un ordin dat suporterilor pentru atacarea Congresului.

Strategia apărării i-a derutat pe unii senatori republicani. Cu toate acestea, doar șase dintre ei s-au alăturat democraților, la vot. Democrații au nevoie însă de cel puțin 17 voturi ale republicanilor în Senatul cu 100 de locuri pentru acumularea celor două treimi necesare pronunțării unui verdict de condamnare.

Trump a supraviețuit primului proces de impeachment, cu un an în urmă, în februarie 2020. A fost acuzat atunci de abuz de putere și obstrucționarea constituției din cauza presiunilor exercitate asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe rivalul său, Joe Biden, președintele actual al Statelor Unite.

Și acum, chiar dacă a pierdut o primă bătălie, apărarea sa mai are șanse să câștige lupta, iar fostul președinte american să rămână din nou necondamnat.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG