Medicamente obscure și achiziții dubioase, organizate în prag de Pandemie

Ilie Gulca
10/02/2021

Violarea criteriilor de transparență la etapa planificării și evaluării achizițiilor; peste 38% din medicamentele compensate nu sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății; aproape 80 de milioane de lei destinate achizițiilor publice pentru 2019 au rămas nevalorificate. Acestea sunt doar o parte din constatările Comisiei Parlamentare de control al finanțelor publice după audierea raportului de audit al conformității achizițiilor publice în domeniul medicinei.

„Cadrul normativ ambiguu și tentațiile existente în acest domeniu creează probleme semnificative la monitorizarea banilor alocați pentru sănătate”, semnalează președintele Comisiei cu pricina, Igor Munteanu. El a precizat că au fost depistate divergențe serioase între prevederile legii achizițiilor (2015) și ordinile emise pentru medicamentele compensate.

Totodată, parlamentarul informează că multe contracte au fost atribuite fără anunț de participare în procedura de achiziții. Unii candidați au fost desemnați după ce au depus devize cu grave abateri de la normele existente. În multe instituții medicale a fost achiziționat utilaj medical fără ca acesta să fie folosit.

O carență importantă reperată ține de faptul că printre cele 204 medicamentele compensate, 78 nu sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Doar 126 sunt recunoscute oficial de această organizație internațională din totalul de 562.

„Acest fapt ridică întrebări legate de consistența actualului sistem de autorizare și achiziționare a medicamentelor.”

De asemenea, constatările auditului au identificat numeroase lacune legate de proceduri, precum și de necesitatea perfecționării cadrului normativ. Au fost stabilite neconformități de circa 32 milioane de lei la etapa planificării, evaluării, atribuirii și executări.

Circa 127 de proceduri de achiziții de valoare mică, de 1,2 milioane de lei, au fost efectuate înafara planificării. Nu au fost executate contracte de 6,5 milioane de lei pentru bunuri și servicii inițial planificate.

Ilie Gulca
10/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii