/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Un individ a sunat la 112 și a anunțat că Judecătoria Ciocana este minată

missing
10 februarie 2021, ora 21:20

Se pare că alertele false cu bombă au devenit distractive pentru unii indivizi. Aceștia nu ezită să cheltuiască în van zeci de mii de lei din bugetul de stat, cu un simplu apel la 112. O astfel de alertă cu bombă, la Judecătoria Ciocana, a pus și astăzi pe jar toate serviciile specializate. Asta după ce, un individ a sunat la 112 și a anunțat că, în incinta clădirii s-ar afla un obiect explozibil. În scurt timp, atât poliția, cât și toate serviciile specializate, care trebuie să acționeze în asemenea cazuri, au împânzit locul. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate. În urma unor verificări minuțioase, în clădire nu a fost găsit niciun obiect suspect.

„- Ați găsit în interior ceva? – Nu. – Totul este bine? – Da”

Apelul la 112 a fost efectuat de către un necunoscut, în jurul orei 11. Imediat după asta, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ale poliției, salavatorii, dar și ambulanța. Toți oamenii aflați în instituție au fost evacuați, iar zona a fost încercuită. În zona adiacentă, a fost restricționat și accesul a mașinilor. Unii oameni care se aflau la Judecătorie ne-au recunoscut că deja s-au obișnuit cu alertele false.

„Spuneau toți să ieșim afară că e alertă cu bombă. – Vați speriat? – Nu. – Cât timp ați stat afară? – Vreo oră și ceva.”

„Nu se poate de intrat. Aici e bombă, e armata acolo. Am stat acolo o oră de vreme și am îngețat. Acum vreau să intru în cancelarie, dar încă nu-i nimeni acolo. Dacă o să-l găsească, e om stricat, pentru că a făcut așa ceva. Nu-i frumos.”

„- Credeți că o să-l găsească pe cel care a sunat? – Dacă o să caute bine, o să-l găsească. De mustrat oleacă.”

Alerta falsă cu bombă a dat peste cap programul ședințelor de judecată.

„- Cât timp ați așteptat s-au cam întârziat procesele? – O oră și jumătate. – Va fi reluat procesul? – Nu, ședințele sunt amânate. – Toate? – Doar cele care au fost în intervalul de timp cât a fost alerta cu bombă.”

După mai bine de o oră de verificări, oamenii legii au anunțat că alerta cu bombă a fost falsă, iar persoana care a efectuat apelul la 112 urmează să fie identificată și trasă la răspundere. Potrivit poliției, fiecare alertă presupune cheltuieli de aproximativ 15 mii de lei din bugetul de stat.

Dar, în funcție de clădirea unde este anunțată alerta, suma poate crește substanțial. Conform Codului Penal, „comunicarea mincinoasă cu bună știință despre un atac terorist” prevede amendă până la 42500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 până la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.

Reporter: Cătălin GORIA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram