image
Sursa foto: GettyImagee

Echipa de anchetă a OMS nu mai crede că liliecii ar fi de vină pentru pandemia de Covid: Care este noua ipoteză

Șeful echipei de anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății aflată în Wuhan pentru a afla originea pandemiei Covid-19 a declarat marți, într-o conferință de presă, că lanțul de transport al alimentelor congelate ar putea fi o posibilitate prin care s-ar fi răspândit noul coronavirus și că experții studiază această pistă.

„Lanțul rece” se referă la transportul și comerțul cu mâncare congelată.

China a avansat ideea conform căreia virusul poate fi transmis prin alimentele congelate și a făcut publică în mod repetat găsirea coronavirusurilor pe alimentele congelate importate.

Totuși, Peter Ben Embarek, specialist al OMS în boli transmise de animale, care conduce un grup independent de experți, a spus că ancheta care durează de aproape o lună nu a scos la iveală informații care să schimbe semnificativ ceea ce se știa deja despre pandemie.

„Știm că virusul poate supraviețui în condițiile care sunt îndeplinite de aceste medii înghețate specifice comerțului cu alimente, dar nu înțelegem exact dacă virusul poate fi transmis la oameni și în ce condiții”, a spus el în cadrul conferinței de presă, citat de Reuters.

Embarek a spus că trebuie să se studieze dacă un animal sălbatic congelat și vândut într-o piață poate să ducă la răspândirea rapidă a virusului. El a spus că investigațiile de până acum asupra originii virusului ar arăta că sursa naturală a acestuia ar fi liliecii, dar aceștia nu se aflau în Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia, în 2019.

El a mai spus că anchetatorii caută să afle dacă virusul circula chiar mai de multă vreme decât se știe, dar că pentru a aflat acest lucru ar avea nevoie de mostre de sânge.

Teoria conform căreia virusul ar fi fost scăpat dintr-un laborator, este foarte improbabilă și OMS nu se mai concentrează pe această ipoteză, a spus Embarek.

Echipa de investigatori a OMS a sosit în China în 14 ianuarie și a vizitat locurile cheie legate de pandemie, inclusiv piața de fructe de mare din Huanan și Institutul de Virusologie din Wuhan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: