image
Sursa foto: balkaneu.com

Două treimi dintre judecători și 50% din procurori afirmă că în RM există foarte puțină corupție sau chiar deloc // SONDAJ

În timp ce Republica Moldova este condamnată la CEDO în mai multe dosare de corupție, unii procurori și judecători de aici sunt de părere că acest fenomen nici nu există. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Resurse Juridice, două treimi dintre judecătorii și jumătate dintre procurorii intervievați afirmă că în Republica Moldova există foarte puțină corupție sau chiar deloc. La polul opus, 75 la sută dintre avocați spun că fenomenul corupției a prins rădăcini adânci.

Când au fost întrebați despre nivelul corupției din Republica Moldova, 12 la sută dintre judecătorii participanți la sondaj au spus că fenomenul nu există deloc. Puțin peste nouă procente dintre procurori sunt de aceeași părere și doar cinci la sută dintre avocați au confirmat fenomenul.

Peste 50 la sută dintre judecătorii intervievați consideră că există doar puțină corupție. Aproape 43 de procente dintre procurori și 16 la sută dintre avocați au împărtășit aceeași părere.

„Există multă corupție”, afirmă 74 la sută dintre avocații intervievați. După apariția acestui sondaj, unii judecători au rămași surprinși să vadă că mulți colegi nu văd acte de corupție în Republica Moldova.

„Noi avem și opinia publicului care este foarte critică față de judecători și noi avem și articole în presă care arată nivelul de viață al judecătorilor, unii au case, mașini luxoase, care depășesc suma veniturilor lor. Chiar dacă vorbim aici despre judecători cu experiență de peste 10 ani în domeniu”, afirmă Mariana Rusu, magistrat judecătoria Cahul sediul Taraclia.

„Există trei indicatori pe care poate să-i aprecieze oricine, lipsa aproape totală a încrederii în justiție, fapt constat și de Comisia de la Veneția. Atunci când nu există aproape deloc, să presupunem că încrederea este de un procent, păi iată reiese că corupția este de 99 la sută”, a spus Victoria Sănduța, magistrat Judecătoria Chișinău cu sediul Centru.

Avocatul Vasile Foltea ne-a spus că el nu a participat la sondaj însă este de părere că în Republica Moldova corupția s-a infiltrat în toate domeniile.

„În oricare sistem există corupție în Republica Moldova fie că ea este în formă monetară, sau prin anumite favoruri, în funcție de notorietatea persoanei, fiindcă corupția îmbracă diferite forme”, afirmă Vasile Foltea.

Fiind întrebați care sunt cauzele corupției, cei intervievați au indicat lipsa de transparență a instituțiilor de stat și salariile mici. Sondajul Centrului de Resurse Juridice a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2020. Experții au vorbit cu 149 de judecători, 212 procurori și 201 avocați din toate localitățile Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: