ANI a început procedura de revocare din funcție a primarului municipiului Ungheni. Ce spune Alexandru Ambros

Autoritatea Națională de Integritate anunță că, Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a inițiat procedura de revocare din funcție a primarului municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, și a celui din satul Bumbăta din raionul Ungheni, la solicitarea ANI.

Foto: Alexandru Ambros/fb

La 4 ianuarie 2021, după ce actele de constatare ale ANI au rămas definitive în ultimă instanță, inspectorii de integritate au solicitat Oficiului Teritorial Ungheni să inițieze procedura de revocare din funcție a celor doi subiecți, urmând să informeze ANI despre acțiunile întreprinse. Respectiv, la data de 2 februarie 2021, Oficiul Teritorial Ungheni a Cancelariei de Stat a expediat o notă informativă prin care a anunțat despre depunerea în instanța de judecată a cererilor privind inițierea procedurii de revocare a celor două mandate de primar.

Amintim că, în noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Aflându-se în exercițiul funcției a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii.

În cazul primarului de Bumbăta din raionul Ungheni, inspectorul de integritate a stabilit că au fost admise cinci conflicte de interese cu soția, semnând mai multe acte administrative și juridice, inclusiv contractul de angajare în calitate de bibliotecar - șef în localitate.

Conform legislației speciale a ANI, cei doi edili ar fi trebuit să declare conflictele de interese și să aștepte una dintre soluții din partea inspectorilor de integritate.

Imediat după încetarea raporturilor de muncă, cei doi subiecți vor fi înscriși în Registrul interdicțiilor și lipsiți de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, timp de trei ani.

În urma actului de constatare al ANI și a deciziei Curții Supreme de Justiție, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros a declarat că a sesizat CC pe această chestiune.

„A fost sesizată Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea unei prevederi care permite ridicarea mandatului de primar pentru conflict de interese admis înainte de intrarea învigoare a noii legi și în condițiile în care legea nu prevedea așa o sancțiune. Consider că, dacă articolul indicat în lege va fi declarat neconstituțional, se va face lumină și claritate atât în cazul meu personal, cât și în alte multe cazuri ce țin de activitatea administrațiilor publice locale de nivel I”, a scris pe pagina sa de Facebook, Alexandru Ambros.


Pub