(video) Deputați PSRM o acuză pe Maia Sandu de „tentativă de ingerință în justiție” prin „întâlniri secrete cu judecători”

Deputații socialiști, Vasile Bolea și Grigore Novac, o acuză pe președinta țării că ar fi avut întâlniri secrete cu judecători, înainte de vizita la Paris. Deputații cataloghează acest fapt drept o încercare de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești din țară și spun că dacă președinta urmează să întreprindă măsuri de impulsionare a reformei justiției, aceste întâlniri trebuie să le facă cu Consiliul Superior al Magistraturii. În cadrul unui briefing de presă, aceștia au cerut informații despre judecătorii care au fost prezenți la acea ședință, despre ce au discutat și de ce a fost secretă.

Foto: captură video

„Ceva timp în urmă, înainte de plecarea la Paris, doamna președintă a avut on întâlnire, după noi secretă, care ulterior totuși a fost mediatizată de către unele mass-media, deci acest lucru noi îl catalogăm ca o încercare de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești din țară. Dacă doamna Maia Sandu consideră că urmează să întreprinda măsuri în vederea impulsionării reformei justiției, noi considerăm că aceste întâlniri urmează să le facă cu CSM ca fiind instituție de administrare a treburilor instanțelor judecătorești, dar nu cu unii judecători, probabil neconsiderând că sunt oameni buni”, a declarat Bolea.

Deputatul susține că atunci când jurnaliștii au cerut informații, Președinția nu a venit cu nicio reacția.

„De fiecare dată când jurnaliștii au incercat să dea întrebări de concretizare, Președinția a tăcut, nu a dat nicio reacție și detalii de la întâlnire, dar detalii trebuie să le cunoască societatea, cine sunt acei judecători, care au fost subiectele dezbătute la acea ședință, dacă au venit în orele de program sau după și multe alte întrebări”, a adăugat deputatul.

În context, deputatul Bolea a menționat că au pregătit o interpelare cu unele întrebări pe care le adresează administrației prezidențiale și solicită adminstrației să răspundă „cine sunt oamenii buni care au participat la ședință, de ce a fost secretă și ce anume s-a discutat acolo”.

Jurnal TV scria că șapte judecători din prima instanță din capitală, dar și din alte raioane ale țării s-au întâlnit, pe 28 ianuarie, cu președinta Maia Sandu. Președinția nu a comunicat public despre această întâlnire. Judecătorii ar fi fost invitați la discuție de consiliera prezidențială pe domeniul justiției, Olesea Stamate.

Președinta țării a negat acea întâlnire și spune că orice ședință în viitor va fi făcută public.


Pub