MAE rus susține că a dejucat planul UE de a aplica o „muştruluială publică” Rusiei în timpul vizitei lui Borrell

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus susține că Uniunea Europeană a încercat să-i aplice o „muştruluială publică” Rusiei în timpul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell la Moscova și spune că tentativa a fost dejucată.

Foto: ria.ru

„Vă voi dezvălui un secret despre partenerii noştri occidentali: când nu reuşesc cu muştruluiala, devin isterici. Sarcina lui Borrell era să ne aplice o muştruluială în public pe care - după părerea mea - o planificaseră foarte atent. Pregătiseră o întreagă avalanşă de subiecte: voiau să abordeze manifestaţiile (pro-Navalnîi), mass-media, iar din Navalnîi să facă tema centrală”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, într-un interviu la postul de radio Vesti FM, citat de RIA Novosti şi RBC, potrivit Agerpres.

„Nu le-a ieşit. De ce? Probabil pentru că partea rusă a ales să fie discutate probleme reale aflate la ordinea zilei, de la problemele existente la perspectivele de dezvoltare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Expulzarea diplomaților

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a efectuat vinerea trecută prima vizită la Moscova a unui oficial UE de rangul său în ultimii trei ani pe fondul unor tensiuni în creştere dintre Rusia şi Occident cu privire la tentativa de otrăvire cu arme chimice a lui Aleksei Navalnîi şi încarcerarea sa ulterioară şi a reprimării cu brutalitate a manifestaţiilor paşnice în sprijinul său.

În timp ce Borrell îşi desfăşura vizita, Moscova a anunţat expulzareaa trei diplomați occidentali - un german, un polonez şi un suedez - pe motiv că au fost prezenţi la acţiunile de protest din capitala rusă şi din Sankt-Petersburg. Borrell a spus că diplomaţii aveau dreptul să observe situaţia în conformitate cu Convenţia de la Viena. Luni, Germania, Polonia şi Suedia au anunţat expulzarea a câte unui diplomat rus din ţările lor, ca răspuns la acţiunile Moscovei.

În schimb, vizita lui Borrell a atras și critici. Peste 80 de europarlamentari au semnat un draft de scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, în care îi cer să-l demită pe Josep Borrell după vizita din Rusia, pe care o cosideră „umilitoare”.

Aliații lui Navalnîi, în colimator

În acelaşi interviu, Maria Zaharova i-a acuzat de trădare pe aliaţii opozantului rus Aleksei Navalnîi pentru faptul că aceştia discută cu înalţi oficiali ai UE şi SUA posibilitatea instituirii de noi sancţiuni împotriva Rusiei după încarcerarea lui Navalnîi la revenirea la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tipul Noviciok cu caracter militar. Moscova neagă orice rol în presupusa otrăvire şi nu intenţionează să deschidă un dosar penal în acest caz, deşi faptul otrăvirii lui Navalnîi cu arme chimice a fost stabilit de trei laboratoare occidentale.

După vizita sa la Moscova, Borrell nu a exclus că în cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE din 22 februarie ar putea fi luată o decizie de extindere a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului.

Sancțiuni pentru cercul de apropiați ai lui Putin

Leonid Volkov, unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi, care în prezent se află în Occident, a declarat luni seara pentru Telegram că a „discutat cu reprezentanţi ai unor ţări UE” despre un „pachet de sancţiuni individuale”. Printre persoanele vizate, potrivit lui Volkov, se numără oligarhii Roman Abramovici şi Alişer Usmanov, prezentatorul de televiziune pro-Kremlin Vladimir Soloviov, directorul canalului I al televiziunii de stat ruse (Pervîi Kanal) Konstantin Ernst, bancherul Andrei Kostin şi Igor Şuvalov, fost înalt oficial guvernamental, relatează AFP.

Aceste sancţiuni i-ar viza de asemenea pe copiii secretarului general al Consiliului Securităţii rus, Nikolai Patruşev, în prezent ministru al Agriculturii, şi ai directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, ei înşişi deja sancţionaţi. Potrivit lui Volkov, aceste măsuri vizează „cercul cel mai apropiat şi de susţinători ai lui Vladimir Putin”.

Delegaţia poloneză la Uniunea Europeană a confirmat pe Twitter desfăşurarea unei reuniuni prin videoconferinţă cu Leonid Volkov şi Vladimir Aşurkov, un alt colaborator al lui Aleksei Navalnîi. „Reprezentanţii permanenţi ai celor 27 de state membre, alături de ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Ucrainei, discută în prezent paşii următori”, a indicat delegaţia poloneză.

„Este total de neînţeles”

„Este total de neînţeles pentru mine să văd cum oameni care vorbesc despre viitorul Rusiei pot să alerge către cei care văd Rusia drept adversarul lor”, a declarat Zaharova pentru postul de televiziune Rossia 24. „Din punct de vedere moral şi etic, este o trădare”, a mai spus ea la postul de radio Vesti FM.

UE cere eliberarea eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi denunţă refuzul Moscovei de a deschide o anchetă în cazul otrăvirii acestuia, ceea ce i-a determinat pe europeni să sancţioneze mai mulţi oficiali ruşi, notează AFP.

În acelaşi timp, Volkov a anunţat marţi posibilitatea organizării de noi acţiuni de protest anti-Kremlin duminică, într-un format diferit de manifestaţiile precedente, conform Reuters şi Eho Moskvî. El a spus că mai multe detalii vor fi anunţate în cursul zilei de marţi sau miercuri, dar a indicat că planul urmăreşte să-i ţină la distanţă pe manifestanţi de poliţie într-un mod nespecificat. De fapt, după cum a lăsat să se înţeleagă Volkov într-un interviu pentru MBX Media, locuitorii marilor oraşe vor fi invitaţi să iasă în curte, să aprindă lanternele de pe telefoanele lor mobile, pe care să le ridice în sus.


Pub