Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premieră istorică pentru lumea arabă.…

Premieră istorică pentru lumea arabă. Misiunea Emiratelor Arabe Unite către Marte a ajuns la destinație: momente din călătoria de proiectare, construire și lansare a misiunii – afișate pe Burj Khalifa

Prima misiune către Marte lansată de Emiratele Arabe Unite a ajuns, marți, la planeta roșie și a intrat cu succes pe orbită din prima încercare, relatează CNN. Misiunea Emirates Mars, cunoscută sub numele de Hope Probe „Speranță”, a trimis înapoi un semnal care confirmă că se află pe orbită.

„Succes! Contactul cu #HopeProbe a fost stabilit din nou. Inserția orbită pe Marte este acum finalizată”, potrivit unui tweet din contul Twitter al misiunii, la ora 11:16 ET.

Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite a început difuzarea în direct a sosirii lui Hope pe 9 februarie, începând cu ora 10 dimineața, pe site-ul său.

Când a sosit nava spațială, Hope Probe a marcat EAU ca fiind a cincea țară din istorie care a ajuns pe planeta roșie și o premieră pentru lumea arabă. Ambițiile misiunii nu se opresc aici.

Sonda, împreună cu cele trei instrumente științifice, este așteptată să creeze primul portret complet al atmosferei marțiene. Instrumentele vor colecta diferite puncte de date despre atmosferă pentru a măsura și schimbările zilnice și sezoniere.

Aceste informații le vor oferi oamenilor de știință o idee despre dinamica climei și vremea în diferite straturi ale atmosferei marțiene. Împreună, acest lucru va arunca o lumină asupra modului în care energia și particulele, cum ar fi oxigenul și hidrogenul, se mișcă prin atmosferă și cum ajung să iasă de pe Marte.

„Felicitări @HopeMarsMission pentru sosirea sigură pe orbita lui Marte! Efortul tău îndrăzneț de a explora Planeta Roșie îi va inspira pe mulți alții să ajungă la stele. Sperăm să te alăturăm în curând pe Marte cu @NASAPersevere”, a scris pe Twitter Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru Direcția Misiunii Științifice a NASA.

Scene din călătoria de proiectare, construire și lansare Hope au fost afișate pe Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, iar alte clădiri emblematice din Emiratele Arabe Unite străluceau, în culoarea roșie, în onoarea misiunii marțiene marți seara.