09:44:10 29.03.2024
Stiri

Germania, Suedia și Polonia expulzează fiecare câte un diplomat rus

Actualitate 09.02.2021 07:59 Vizualizări736 Autor: Ziarul National
Germania, Suedia și Polonia expulzează fiecare câte un diplomat rus Getty Images


Germania, Suedia și Polonia au expulzat fiecare câte un diplomat rus din țările lor, potrivit AFP. Mișcarea vine după ce Rusia a făcut același lucru, vineri, cu trei diplomați din statele europene respective, în timp ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost umilit de omologul său rus la o conferință de presă de la Moscova.

Germania și Suedia au declarat fiecare, luni, un diplomat rus din țările lor ca fiind “persona non grata”, ca răspuns la decizia de săptămâna trecută a Moscovei, transmite AP.

Rusia a acuzat diplomați din Suedia, Polonia și Germania că au luat parte la o manifestație în sprijinul liderul încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cel mai vocal oponent politic al lui Vladimir Putin.

„Am informat Ambasadorul rus că o persoană din ambasada Rusiei a fost rugat să părăsească Suedia”, a scris ministrul de Externe al Sudiei, Ann Linde, pe Twitter. „Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care și-a făcut doar datoria”, a mai scris aceasta.

Ministrul de Externe al Germaniei a precizat că decizia Rusiei de a expulza diplomații europeni „nu a fost deloc justificată”, insistând că membrul ambasadei Germaniei a acționat în cadrul drepturilor sale de sub Convenția de la Viena în privința relațiilor diplomatice de a „se informa despre evoluțiile de la fața locului”.

Ministerul a adăugat că decizia a fost luată în strânsă coordonare cu serviciile diplomatice ale Poloniei, Suediei și UE.

Mișcarea vine în vreme ce oficialii europeni analizează viitorul tulbur al relațiilor blocului comunitar cu Rusia. Aceștia sunt îngrijorați că cel mai mare vecin din Est vede democrația ca o amenințare și vrea să se distanțeze și mai mult față de UE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md