23:15:51 19.04.2024
Stiri

Josep Borrell, după vizita controversată la Moscova: Relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă. Rusia se deconectează progresiv de Europa

Actualitate 09.02.2021 09:41 Vizualizări1013 Autor: Ziarul National
Josep Borrell, după vizita controversată la Moscova: Relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă. Rusia se deconectează progresiv de Europa


Relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă și se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială, a scris duminică, într-un editorial pe blogul său, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, după vizita pe care a efectuat-o la Moscova.

„Am fost la Moscova pentru a testa, prin diplomație principială, dacă guvernul rus era interesat să soluționeze diferențele și să inverseze tendința negativă a relațiilor noastre. Reacția pe care am primit-o arată vizibil într-o altă direcție“, a spus șeful diplomației europene, având în vedere că vizita sa la Moscova a fost aspru criticată și privită ca o umilință la adresa Uniunii Europene.

Moscova a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare.

„Deci, ca UE, va trebui să reflectăm asupra implicațiilor mai largi și să trasăm o cale de urmat. Suntem la o răscruce de drumuri. Se trasează principalii parametri ai peisajului geopolitic al secolului XXI“, a mai scris Borrell, el justificându-și vizita ca parte a procesului de analiză strategică a relațiilor dintre UE și Rusia, subiect care se va afla pe masa Consiliului European din 25-26 martie.

Într-o reacție imediată la decizia Rusiei, Borrell a transmis că a fost informat de Lavrov cu privire la expulzarea unor diplomați și a condamnat acțiunea Moscovei. În schimb, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au interpretat acest gest drept „o palmă pe obrazul Europei” și i-au cerut șefului diplomației UE să vină în plenul Parlamentul European să explice această insultă diplomatică. Mai mult, anumite voci au mers până la a cere demisia lui Josep Borrell din funcția de Înalt Reprezentant al UE, ceea ce ar fi o premieră. O dezbatere în acest sens va avea loc marți.

Borrell și-a justificat controversata vizită la Moscova și sâmbătă, într-un comunicat de presă separat: „Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise”, a spus el. De altfel, în timpul conferinței comune de presă cu Serghei Lavrov, Înaltul Reprezentant al UE a mai spus că evenimentele ultimilor ani fac dificilă relația la care s-a visat, aceea a unei Europe de la Lisabona la Vladivostok.

„Autoritățile ruse nu au dorit să profite de această ocazie pentru a purta un dialog mai constructiv cu UE. Acest lucru este regretabil și va trebui să tragem consecințele”, a mai adăugat șeful diplomației UE în editorialul menționat.

Relațiile UE-Rusia vor fi discutate pe parcursul viitoarelor reuniuni ale miniștrilor de externe din UE și la Consiliul European din 25-26 martie, însă subiectul ar putea fi menționat și în cadrul reuniunii prin videoconferință a liderilor UE din 25-26 februarie.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md