17:31:07 19.04.2024
Stiri

Primarul de Ungheni, la un pas de DEMITERE. Autoritățile au inițiat procedura de revocare din funcție, după constatările făcute de ANI

Actualitate 09.02.2021 11:19 Vizualizări841 Autor: Ziarul National
Primarul de Ungheni, la un pas de DEMITERE. Autoritățile au inițiat procedura de revocare din funcție, după constatările făcute de ANI Facebook


Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a inițiat procedura de revocare din funcție a primarului municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, după ce edilul ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În aceeași situație este și primarul din satul Bumbăta, raionul Ungheni, informează Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Inspectorii de integritate au solicitat pe 4 ianuarie curent Oficiului Teritorial Ungheni să inițieze procedura de revocare din funcție a celor doi primari. Potrivit ANI, Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a expediat, pe 2 februarie, o notă informativă prin care a anunțat despre depunerea în instanța de judecată a cererilor privind inițierea procedurii de revocare a celor două mandate de primar.

În noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, aflat la cel de-al patrulea mandat, a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale, pentru a achiziționa bunuri și servicii.

În cazul primarului de Bumbăta, raionul Ungheni, inspectorul de integritate a stabilit că au fost admise cinci conflicte de interese cu soția. Primarul a semnat mai multe acte administrative și juridice, inclusiv contractul de angajare în calitate de bibliotecar-șef în localitate.

Conform legislației speciale a ANI, cei doi edili ar fi trebuit să declare conflictele de interese și să aștepte una dintre soluții din partea inspectorilor de integritate.

Imediat după încetarea raporturilor de muncă, cei doi primari vor fi înscriși în Registrul interdicțiilor și lipsiți de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, timp de trei ani.

Alexandru Ambros consideră că Înalta Curte îi va face dreptate. „A fost sesizată Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea unei prevederi care permite ridicarea mandatului de primar pentru conflict de interese. Consider că, dacă articolul indicat în lege va fi declarat neconstituțional, se va face lumină și claritate atât în cazul meu, cât și în alte multe cazuri ce țin de activitatea administrațiilor publice locale de nivel I. La momentul de față, continui să-mi exercit atribuțiile de primar, deoarece nu există nicio hotărâre judecătorească privind ridicarea mandatului meu de primar. Pe parcursul celor aproape 14 ani de activitate în calitate de primar, am muncit alături și împreună cu locuitorii municipiului Ungheni, iar dezvoltarea și modernizarea orașului mă face să merg cu determinare înainte”, se arată într-un mesaj al lui Alexandru Ambros plasat pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md