07:03:27 19.04.2024
Stiri

Deputații Reniță și Slusari cer condamnarea crimelor naziste alături de cele staliniste, OMISE de socialiști într-un proiect de lege

Actualitate 09.02.2021 12:47 Vizualizări1774 Autor: Ziarul National
Deputații Reniță și Slusari cer condamnarea crimelor naziste alături de cele staliniste, OMISE de socialiști într-un proiect de lege


Un proiect de modificare a Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare, care prevede până la zece ani de închisoare pentru constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, a fost votat cu scandal săptămâna trecută în Parlament.

Proiectul a fost prezentat în limba rusă de la tribuna Parlamentului de către socialistul Nichita Țurcan, iar deputații din opoziție au declarat că aceleași pedepse ar trebui prevăzute și în ceea ce privește crimele regimului stalinist.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, etnic rus, a menționat că „atitudinea față de holocaust nu poate fi alta decât de condamnare vehementă”, dar „cel mai mare antisemit din URSS a fost Iosif Visarionovici Stalin” din cauza căruia populația din dreapta și stânga Nistrului a avut de suferit enorm.

Slusari a cerut ca, pentru lectura a doua, acest proiect de lege să fie completat și să pedepsească inclusiv promovarea organizațiilor staliniste.

Aceeași propunere a fost lansată și de către deputatul Iurie Reniță, care și-a exprimat dezămăgirea că unii deputați din blocul ACUM au susținut socialiștii în acest demers.

„Cei mai feroce călăi ai omenirii – Hitler și Stalin – au omorât în mod barbar zeci de milioane de cetățeni absolut nevinovați. Crimele lor abominabile au fost condamnate de către instituții internaționale specializate în crime de război, dar și de către diverse organizații internaționale cu vocație universală și europeană (ONU, Consiliul Europei, Uniunea Europeană ș.a). Orice crimă împotriva cetățeanului și a umanității, din motive rasiale sau xenofobe, trebuie condamnată cu vehemență și adoptate măsuri concrete pentru pedepsirea făptașilor. E o chestiune absolut necesară și pe înțelesul tuturor celora care au memorie trează și responsabilitate istorică și morală față de cei, care au fost uciși cu cruzime în lagărele de concentrare naziste din considerente etnice sau exterminați în Siberia și Kazahstan, din simplul motiv că erau oameni harnici și nu împărtășeau ideologia comunist-stalinistă.

Tentativa socialiștilor de a prezența în Parlament un proiect de lege de condamnare a atrocitatilor, comise sub drapele xenofobe, etnice și rasiale, s-a făcut exact după scenariul Moscovei – toți sunt vinovați, cu excepția regimului sovietic stalinist. Manipularea, minciuna și blamarea dușmanului intern și extern au fost armele principale ale regimului stalinist, care au fost preluate și sunt în continuare promovate de către ortacii lui Dodon. Dacă slugile Kremlinului din Parlament procedează tradițional în acest mod, am rămas consternat și profund decepționat când am văzut cum unii colegi din fostul bloc ACUM au votat împreună cu exponenții Moscovei - PSRM. Proiectul de lege n-ar fi trecut nici în prima lectură, dacă aceștia nu le-ar fi asigurat socialiștilor numărul necesar de voturi, deși au fost intervenții ale unor deputați ACUM-iști care au insistat ca proiectul de lege să fie retrimis în comisia de fond pentru reexaminare și completare cu propuneri concrete, cea mai importantă fiind includerea în lista de condamnare și a regimului sovietic stalinist. N-aș vrea să cred că cei care au asigurat votul socialiștilor n-au auzit, n-au citit despre atrocitățile comise de Stalin, n-au avut părinți sau bunici deportați sau exterminați în Siberii de gheață”, a declarat Iurie Reniță.



Menționăm că, potrivit proiectului votat în primă lectură în Parlament, persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani. De asemenea, persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei şi cu lichidarea persoanei juridice.

În același timp, pentru negarea sau contestarea în public a holocaustului ori a efectelor acestuia pedeapsa va fi de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Totodată, răspândirea și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea cultului persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracţiunilor contra păcii şi securităţii omenirii sau pentru crime de război şi crime contra umanităţii să fie sancționată cu amenzi de până la 50 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

În toate cazurile se va aplica și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md