15:39:13 29.03.2024
Stiri

DONAȚIE OMS și USAID: Zece centre regionale de sănătate publică, dar și ANSP au primit echipamente pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19

Actualitate 09.02.2021 15:27 Vizualizări897 Autor: Ziarul National
DONAȚIE OMS și USAID: Zece centre regionale de sănătate publică, dar și ANSP au primit echipamente pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19


Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și zece centre regionale de sănătate publică au primit astăzi echipamente IT, zece imprimante multifuncționale și 20 de laptopuri, pentru consolidarea sistemului național de supraveghere epidemiologică.

Donația vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, fiind o parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19, și va îmbunătăți procesul de colectare a datelor privind infecția COVID-19, fapt ce va permite organizarea unui răspuns prompt privind atenuarea și controlul focarelor COVID-19 la nivel raional și național.

Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a menționat că baza de date a sistemului național de supraveghere epidemiologică este în continuă creștere, fapt ce necesită echipamente IT mai bune care să permită colectarea și analiza cifrelor pentru un proces decizional operativ.

„Echipamentul donat astăzi va contribui la fortificarea capacităților ANSP și a centrelor de sănătate publică din subordine pentru analiza calitativă a datelor epidemiologice, un element esențial în gestionarea eficientă a pandemiei COVID-19. Ne exprimăm recunoștința și pentru suportul considerabil privind dotarea cu echipamente performante a laboratoarelor din țară”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în cadrul evenimentului de donare a echipamentelor.

„Ca parte a angajamentului nostru continuu față de poporul Moldovei, Statele Unite, prin USAID, au acordat Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF 2,15 milioane de dolari, pentru a ajuta Moldova să combată COVID-19. Această asistență a fortificat capacitatea Moldovei de a se pregăti și de a acționa prompt în fața provocărilor cauzate de COVID-19”, a afirmat, la același eveniment, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, dl Dereck J. Hogan.

Menționăm că, datorită suportului oferit de USAID și OMS în 2020, laboratoarele de sănătate publică din R. Moldova implicate în testarea COVID-19 au fost asigurate cu kituri de testare, reactive, consumabile și dispozitive de laborator, precum frigidere de laborator, autoclave, distilatoare, distribuite la 10 laboratoare regionale de sănătate publică. În rezultat, numărul testelor zilnice efectuate pentru COVID-19 la nivel național a crescut cu peste 60% - de la aproximativ 200 pe zi la aproximativ 1100 pe zi. De asemenea, a sporit accesibilitatea la testarea COVID-19 – de la un singur laborator în Chișinău la cinci laboratoare dispersate geografic în partea de nord, centrală și sud a republicii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md