OMS și USAID au donat Moldovei 20 de laptopuri și 10 imprimante multifuncționale pentru colectarea datelor de COVID-19

My Post (12)

Echipamente IT, imprimante și laptopuri, pentru consolidarea sistemului național de supraveghere epidemiologică au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și celor 10 centre regionale de sănătate publică. 

Potrivit unui comunicat al MSMPS, donația de 20 de laptopuri și 10 imprimante multifuncționale, vor fi utilizate pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19. În calitate de autoritate centrală competentă pentru supravegherea sănătății publice, unul din obiectivele de bază ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) este de a spori calitatea gestionării datelor de supraveghere pentru o mai bună implementare a măsurilor de sănătate publică, monitorizarea situației epidemiologice, detectarea timpurie a focarelor, inclusiv a celor din clusterele COVID-19.

Acțiunile comune dintre OMS și USAID sunt focusate pe cinci componente importante:
# laboratoare;
# supraveghere și răspuns rapid;
# managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate;
# prevenirea și controlul infecțiilor;
# comunicarea în situații de risc.

Datorită suportului oferit de USAID și OMS în 2020, laboratoarele de sănătate publică implicate în testarea COVID-19 au fost asigurate cu kituri de testare, reactive, consumabile și dispozitive de laborator, precum frigidere de laborator, autoclave, distilatoare, distribuite la 10 laboratoare regionale de sănătate publică. În rezultat, numărul testelor zilnice efectuate pentru COVID-19 la nivel național a crescut cu peste 60 % (de la aproximativ 200 pe zi la aproximativ 1 100 pe zi), de asemenea, a sporit accesibilitatea la testarea COVID-19 – la un laborator de referință din Chișinău la cinci laboratoare dispersate geografic (partea de nord, centrală și sud a țării).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente