„Cele mai mari emoții au fost atunci când am auzit cum a început a plânge Darius, atunci am început a plânge și eu ca un copil mic”, Pavel Terentiev, Un Tată Bun

1 2

Participarea egală a bărbatului în viața de familie, educația copiilor, partajarea lucrului casnic, este o normalitate, care nu poate fi înlocuită doar prin faptul, că bărbatul aduce banii în casă sau se consideră capul familiei.

Un tată bun va împărți toate grijile, nevoile și bucuriile vieții de familie împreună cu soția sa. Va fi mereu alături, oferind grijă, atenție și multă dragoste.

Momentele importante din viața noastră ne marchează atitudinea și comportamentul și, în același timp, lasă o amprentă decisivă în personalitatea și atitudinea copilului față de lumea care îl înconjoară.

Pavel Terentiev este tatăl care este alături de familia sa mereu și împărtășește alături de soția sa, atât clipele frumoase, cât și momentele mai dificile. Urmărește istoria lui Pavel mai jos.

Pavel Terentiev din Coșnița este legumicultor, are 32 de ani și are doi copii: un fiu și o fiică. Pavel își amintește, că după nuntă și-au dorit foarte mult copii, chiar dacă nu aveau încă un loc de trai al lor și nici nu erau foarte bine stabiliți financiar, gândurile erau doar la copii. „Aveam grijă la orice, la ce mănâncă soția, ce face, să nu ridice greutăți. Dar cele mai mari emoții au fost atunci când stăteam după ușă și am auzit cum a început a plânge Darius, primul lui sunet. Am început a plânge și eu ca un copil mic. Aceste emoții sunt de neredat. Primele nopți nedormite erau grele, dar suportabile, fiindcă noi știam, că asta este bucuria și asta este fericirea noastră. Întotdeauna ne-am dorit să avem copii și am făcut tot posibilul să trecem peste toate greutățile doar ca să-i vedem sănătoși alături de noi.

În acești ani, tatăl a învățat să aibă grijă nu doar de sine, dar și de copiii săi și de întreaga familie. Dacă soția spală vasele, Pavel îi pregătește de culcare, sau invers: soția se ocupă cu copiii, iar tatăl pregătește cina. „Pentru mine este foarte important, ca într-o familie să fie egalitate între soț și soție. La noi așa este – ne ajutăm reciproc în toate treburile casnice și în creșterea copiilor. Chiar dacă vin târziu acasă, fiindcă muncesc mult, mă strădui permanent să-mi ajut soția, deoarece știu, că ea, stând cu copiii, obosește foarte mult și acesta este un lucru foarte greu. Cel mai tare nu iubesc să spăl vasele, dar când vin de la serviciu copiii deja dorm, iar dacă văd că la bucătărie stau vase nespălate – iau bureta în mână și le spăl. Știu că soția nu reușește, căci cu doi copii nu este deloc ușor.

Tatăl trebuie să ofere siguranță familiei și să se implice cât mai mult în educarea copiilor. „Pentru mine, un tată bun înseamnă să fii activ în viața de familie. Să ajuți soția în treburile casnice, oricât de obosit ai fi după o zi de lucru, să ajuți mult copiii în educația lor și cât mai mult timp să fii împreună cu familia.

Viitorilor tați le-aș recomanda, în primul rând, să nu scape această perioadă din timpul sarcinii, este un moment foarte important. Să susțină soția permanent și să se implice foarte mult în creșterea copiilor, fiindcă acestea sunt niște clipe de neuitat – primul cuvânt, primii pași, primul lucru pe care îl face copilul, ele sunt de nedescris.

Fii un tată bun pentru copilul tău, un soț bun pentru partenerul de viață. Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.

Fii un tată bun!


Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente