VIDEO // Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, reținuți de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii

Ilie Gulca
09/02/2021

Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți, marți, de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. 

„Noi suntem aici la postul de pacificatori. Suntem reținuți, mașina este blocată și nu putem ieși din mașină. Ne-au zis că trebuie să le predăm materialele pe care le-am filmat, altfel nu putem ieși de aici. Ne-au pus o sârmă ghimpată în fața mașinii ca să nu putem trece. Ne-au controlat, ei sunt patru oameni înarmați. Stăm deja de o oră de când așteptăm poliția. Am sunat și la Comisia Unificată de Control (CUC). Au zis că vor veni, dar până acum nu a venit nimeni”, a declarat Viorica Tătăru pentru portalul de limbă engleză Balkan Insight, preluat de Anticorupție.md. 

Pacificatori ruși la postul de la Gura Bâcului. Photo credit: Viorica Tătăru

„Pacificatorii poartă pe uniformă steagul Rusiei. Ar trebui să fie unul și din partea Moldovei, dar eu nu reușesc să îl văd acum. Ne-au spus că este cineva și din partea Moldovei. Noi nici nu am ajuns la vama lor. Asta este doar un post de pacificatori de dinainte de vamă”, a adăugat jurnalista TV8.

 Asociația Promo-LEX a anunțat că a fost sesizată, în jurul orei 13:10, de către jurnaliști despre acțiunile ilegale ale trupelor de pacificare.

„Solicităm intervenția promptă a autorităților constituționale – Guvernul Republicii Moldova, Președinția Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare, Procuratura Generală a Republicii Moldova – pentru eliberarea, imediată și necondiționată, a jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco și investigarea acțiunilor ilegale”, transmite Asociația Promo-Lex.

Solicitat de reporterii Portalului Anticoruptie, avocatul Promo-LEX Pavel Cazacu a declarat că reprezentanți ai trupelor de menținere a păcii au blocat de două ore mașina jurnaliștilor.

„Imposibilitatea de deplasare mai mult de o oră este calificată drept reținere ilegală de facto”, se precizează în comunicatul Asociației. „În acest context, Asociația Promo-LEX condamnă abuzurile și intervențiile nejustificate ale reprezentanților din cadrul FMMP.”

Pe 21 iulie 2020, la postul de control din Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aceiași jurnaliști Andrei Captarenco și Viorica Tătaru au fost împiedicați abuziv și brutal de către pacificatorii ruși să își exercite meseria de jurnaliști pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale. Militarii care purtau insignele distinctive ale Federației Ruse au manifestat un comportament agresiv, impropriu unei misiuni de pacificare. Incidentul a fost aplanat odată cu intervenția poliției locale.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Pisari vs. Moldovei și a Rusiei, a constatat încălcarea dreptului la viață. La 16 mai 2019, CEDO a comunicat guvernelor de la Chișinău și Moscova un alt caz (Manole și Postica vs. Moldova și Rusia) despre activitatea necorespunzătoare a misiunii de pacificare și abuzurile pe care le admit persoanele înarmate de la aceste posturi.

Cauza respectivă se referă la incidentul din 2005, când soldații ruși au reținut trei persoane și au deschis ilegal focul din arma automată marca Kalașnikov, fără avertisment, creând pericol real pentru viața și integritatea fizică a zeci de oameni pașnici.

Misiunea este compusă din contingentele militare ale Federației Ruse, Republicii Moldova, reprezentanți ai administrației regiunii transnistrene, precum și observatori militari ucraineni. În Zona de Securitate, funcționează 15 posturi permanente ale forţelor de menţinere a păcii. Efectivul misiunii este de 1.300 de militari.

Ilie Gulca
09/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii