fbpx

Poate salva vieți de bebeluși, însă e nefolosit de ani buni. Unicul Babybox din Republica Moldova este nefuncțional

Singurul Babybox din Moldova amplasat la Institutul Mamei și Copilului, care ar putea oferi o şansă la viață bebelușilor abandonaţi, nu funcționează.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Administrația spitalului susține că dispozitivul pentru bebeluși a fost instalat în 2013, iar de atunci nu a fost utilizat niciodată. Ei spun că proiectul nu poate fi implementat deoarece legea nu reglementează funcţionarea acestor Babybox-uri.

Alina-Violeta Toporovschi a avut ideea instalării babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului. Ea spune că proiectul nu a fost susținut de autorități.

„Eu am lansat o petiție online, după aceasta la Parlament a fost înregistrat un proiect de schimbări în legislație, care ar permite funcționarea baby box-urilor. După a doua citire, acest proiect a fost respins și a anulat inițiativa. În acești opt ani, noi avem în jur la 20 de cazuri pe an”, a spus locuitoarea orașului Chișinău, Alina-Violeta Toporovschi pentru Publika.

Tânăra spune că pe viitor își dorește să pornească un nou proiect, în acest sens. Reprezentanții instituției spun că în tot acest timp nicio mamă nu a apelat la acest serviciu. Totodată, purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a spus că momentan încăperea predestinată dispozitivului este folosită drept depozit.

Proiectul Babybox funcţionează în 14 țări. Dispozitivul are un senzor de mişcare şi declanşează o alarmă atunci când un bebeluş este lăsat în cutie.

Citește și: Un bebeluș de două săptămâni a fost găsit într-un bloc de locuit de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button