‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător despre supermarketuri: Suntem obligați să indicăm un termen mai mare de valabilitate pentru...

Producător despre supermarketuri: Suntem obligați să indicăm un termen mai mare de valabilitate pentru produse

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Odată cu modificarea Legii nr.231 din 23 septembrie 2010 cu privire la comerțul interior (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.265- 276, art.571) producătorii autohtoni susțin că se confruntă cu mai multe probleme la furnizarea produselor către supermarketurile din țară.

Spre exemplu, producătorii de produse ușor perisabile și foarte perisabile susțin că supermarketurile îi obligă să indice un termen mai mare de valabilitate pe ambalaj, deoarece acestea nu se pot achita în termen.

Potrivit modificărilor ce au intrat în vigoare la 25 ianuarie 2021:

  • Termenul de plată pentru produsele alimentare contractate și livrate a căror dată-limită de consum/dată a durabilității minimale este de până la 7 zile constituie 7 zile calendaristice din momentul recepționării produselor de către comerciant.

Potrivit producătorilor, unele supermarketuri nu pot realiza achitarea în termen, astfel le solicită acestora să indice un termen de peste 7 zile pe produse, pentru a avea la dispoziție mai mult timp pentru a realiza plata.

Astfel, aceștia se încadrează în modificările Articolului 21 (7). Relațiile contractuale dintre furnizor și comerciant:

  • Termenul de plată pentru produsele alimentare contractate și livrate a căror dată-limită de consum/dată a durabilității minimale este între 7 și 30 de zile inclusiv constituie 30 de zile calendaristice din momentul recepționării produselor de către comerciant.
  • Termenul de plată pentru produsele alimentare contractate și livrate se stabilește în contract prin negocieri și nu poate fi mai mare de 45 de zile calendaristice de la data livrării produselor de către furnizor

„Ciupercile sunt produse cu termenul de valabilitate de 4-6 zile în condițiile în care sunt respectate temepraturile de +2…+4°C. Spre regret, aceste condiții de păstrare nu se respectă în toate magazinele, astfel termenul de valabilitate real este mai redus. Legea din ianuarie 2021 ne-a creat probleme. La acest moment, rețelele de supermarketuri ne solicită să modificăm pe etichete termenul de valabilitate de la 4 zile la 8 zile ca să poată achita în termen de până la 30 de zile”, ne-a spus Sergiu Cichir.

Cazuri similare au fost raportate și de alți producători autohtoni de produse ușor perisabile. Totuși, legea a intrat în vigoare recent, iar producătorii de legume sau fructe din această categorie ce furnizează asemenea produse pe piață în perioada rece a anului sunt puțini.

‹ adv ›

Alte modificări incluse, dar care, potrivit majorității producătorilor, sunt utile țin de:

  • Produsele alimentare care au fost achiziționate cu respectarea cerințelor cantitative și calitative stipulate în contractele de livrare a produselor, dar care au devenit neconforme reglementărilor aplicabile în domeniul alimentar, inclusiv prin expirarea datei-limită de consum/datei durabilității minimale a acestora, nu pot fi returnate furnizorului. Comerciantul este obligat să lichideze (să distrugă) produsele alimentare neconforme reglementărilor aplicabile în domeniul alimentar.
  • Comercianții de produse alimentare, cu excepția celor din unitățile de comerț ambulant, sunt obligați să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, în cazul în care comercializează produse din aceeași categorie cu cele incluse în lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt. Furnizorul este obligat să asigure livrarea produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în cantitate deplină conform contractului încheiat.

*lanț alimentar scurt – lanț de aprovizionare cu produse alimentare fabricate și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›