image
Sursa foto: Profimedia Images

Continuă protestele uriașe față de lovitura de stat din Myanmar: Sute de mii de oameni cer eliberarea liderilor politici

Protestele masive din Myanmar împotriva loviturii de stat care a înlăturat-o pe Aung San Suu Kyi de la putere continuă luni, pentru a treia zi la rând. Forţele de ordine au folosit pentru prima dată tunuri de apă împotriva protestatarilor, relatează AFP.

Mai multe sute de mii de persoane s-au adunat la Rangoon, capitala economică a ţării. Contestatarii au făcut un apel la greva generală.

La proteste participă muncitori, călugări, avocaţi, studenţi şi infirmieri, mulţi având drapele ale Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, reţinută în secret de la 1 februarie.

Pe pancartele purtate de manifestanți se pot citi mesaje precum "Eliberaţi-ne liderii", "Respectaţi-ne voturile", "Respingeţi lovitura de stat".

Manifestaţii similare au loc în mai multe alte oraşe ale ţării.

În capitală, Naypyidaw, forţele de ordine au folosit tunuri de apă împotriva unor manifestanţi, potrivit jurnaliştilor AFP, citați de Agerpres.

Două persoane au fost rănite, potrivit jurnaliştilor, în timp ce în imaginile difuzate pe reţelele de socializare se văd doi protestatari căzuţi la pământ după ce au fost folosite tunurile de apă.

Duminică, manifestaţiile s-au desfăşurat fără incidente majore, iar protestatarii au făcut apel la o grevă generală pentru luni: "Revoluţie în toată ţara împotriva dictaturii".

Zeci de funcţionari au încetat lucrul de săptămâna trecută, în semn de protest.

Acestea sunt cele mai mari manifestaţii după revolta populară din 2007, reprimată violent de armată.

Fostul lider de facto al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere lunea trecută în urma unei lovituri de stat, se află "în arest la domiciliu" în capitala Naypyidaw şi este "în stare de sănătate bună", a anunţat un purtător de cuvânt al partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie, citat de AFP și digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: