image
Sursa foto: Daily Mail

VIDEO // Elveția și Franța, acoperite de un val de praf saharian: Fenomenul, resimțit și în România

Imagini spectaculoase surprinse în câteva regiuni din Europa, după ce un val de aer din Nordul Africii, încărcat cu praf saharian, s-a abătut asupra sudului, centrului și sud-estului Europei. În Elveția, fenomenul s-a observat cel mai bine pe pârtiile de schi, în timp ce în Franța, cerul a căpătat o nuanță portocalie, potrivit Daily Mail, citat de libertatea.ro.

Norul de praf saharian a ajuns și în România, iar în noaptea de duminică spre luni, depunerile de praf au putut fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar de la începutul săptămânii viitoare și în restul țării. Concentrația de particule care ajunge în România este însă redusă. Concetrația de particule a fost semnificativă în Eleveția. Schiorii au mers pe pârtiile din stațiunea Anzere, echipați cu masca de protecție, în timp ce zăpada era acoperită de praful saharian, iar cerul căpătase o nuanță portocalie.

Franța a fost, de asemenea, lovită de valul de praf saharian. În valea Chamonix Mont Blanc, atmosfera era încărcată cu praful de nisip, iar cerul căpătase nuanțe de portocaliu. Fenomentul a creat o atmosferă pe care internauții au comparat-o cu un ”peisaj marțian”. Tenta portocalie a cerului este rezultatul vânturilor puternice din Africa care determină nisipul să circule spre Europa, înainte de a se așeza pe zăpada în lanțurile muntoase. Medicii recomandă ca în timpul acestui fenomen să se evite ieşitul din casă şi să nu fie deschise ferestrele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: