image
Sursa foto: kommersant.ru

Dosarul Laundromat în Rusia: Un bancher rus a depus mărturie împotriva lui Plahotniuc, Șor, Platon și Usatâi

Bancherul rus Oleg Kuzmin, cercetat pentru implicare în cunoscuta sechemă Laundromat, a depus mărturie împotriva mai multor persoane , inclusiv împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Renato Usatâi, scrie Kommersant care face trimitere la surse.

Departamentul de Investigații al Ministerului rus de Interne a finalizat ancheta pe numele fostului membru al consiliului băncii European Express, Oleg Kuzmin.

Avocatul bancherului rus nu a precizat detaliile acordului încheiat de clientul său, dar potrivit surselor Kommersant, mărturia bancherului i-a vizat pe politicienii moldoveni Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatâi, fosta șefă de la Moldindconbank Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), dar și alte persoane.

Majoritatea figuranților ruși în acest dosar au fost arestați, unii dintre ei fiind condamnați. Pe lângă Oleg Kuzmin, înțelegeri cu ancheta au fost încheiate de încă două persoane implicate - Alexandr Grigoriev și Elena Platon.

Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatâi au fost arestați în lipsă și sunt anunțați în urmărire internațională. Inculpații, în funcție de rolul fiecăruia, sunt acuzați de organizarea unei comunități criminale sau participarea la aceasta, precum și de efectuarea de tranzacții valutare pentru transferul de fonduri în străinătate utilizând documente falsificate.

Aminim că prin schema Laundromat au fost spălați peste 156 de miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În cadrul schemei, 22,3 miliarde de dolari au fost scoși din Rusia și spălați prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: