UNInterviu cu Pavel Filip, despre cei 24 de ani de activitate a PD, situația în organizațiile teritoriale și pregătirile de alegerile anticipate: Purtăm discuții cu PAS și Platforma DA

Partidul Democrat marchează astăzi, 8 februarie, cea de-a 24 aniversare. Este probabil cel mai longeviv partid ca și prezență în Legislativ, dar și direct la guvernare. „O formațiune politică este fondată pentru a promova un pachet de valori, un pachet de vizuni comune, care le împărtășesc membrii acestui partid și evident că implementarea sau punerea în aplicare a acestor viziuni sau valori spre care tindem în această formațiune politică este posibilă atunci când ești la guvernare”, a declarat liderul PD, Pavel Filip, la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

„Vreau să aduc felicitări tuturor membrilor Partidului Democrat, dar și simpatizanților. Felicitări celor care sunt de 10 sau 20 de ani în acest partid, dar și celor care au aderat recent la Partidul Democrat, un partid cu tradiții, un partid cu istorii, cu oameni profesioniști și oameni gospodari și poate o formațiune politică care cea mai lungă istorie. De asta eu în primul rând am sentimentul de mândrie pentru fiecare dintre ei”, a menționat liderul Partidului Democrat.

Potrivit lui Pavel Filip, o formațiune politică este fondată pentru a promova un pachet de valori, un pachet de vizuni comune, care le împărtășesc membrii acestui partid și evident că implementarea sau punerea în aplicare a acestor viziuni sau valori spre care tindem în această formațiune politică este posibilă atunci când ești la guvernare.

„Eu am avut onoarea să conduc timp de 3 ani un Guvern, care a fost emanația Partidului Democrat. Și eu sunt mândru de realizările pe care le-am avut în acea perioadă și de programele sociale, precum sunt Prima Casă, dar și de reformele importante precum sunt reformele sistemului de pensii, reforma sistemului de salarizare. În acea perioadă am reușit să construim peste 1600 km de drum, lucru care a fost resimțit de către cetățeni”, a declarat liderul PD.

– Dvs ați fost prim-ministru desemnat de PDM. Acum, privind înapoi, ați mai accepta această funcție?

„Știți..., atunci când colegii de partid sau conducerea partidului de atunci a purtat acea discuție cu mine pentru a veni în fruntea Guvernului, eu mă împotriveam. Poate și din punctul de vedere că avem o situație dificilă și destul de complicată în Republica Moldova, vă aduceți aminte de anul 2015 cu țara blocată, finanțare blocată și lipsă de finanțe, pentru că se plăteau doar pensiile și salariile, erau oprite toate programele investiționale de aceea mă împotriveam. Acuma privind în urmă lucrurile, desigur că aș accepta pentru că am înțeles că doar având posibilitatea să-ți pui în aplicare programul de guvernare pe care îl ai, poți demonstra oamenilor că vii cu proiecte bune, că vii cu proiecte care duc la dezvoltarea țării.”

–Câți membri are acum Partidul Democrat?

„Puterea unui partid constă în activitatea sa politică și în principiu, membrii de partid sau a unei formațiuni politice trebuie să fie oamenii care au aceeași viziune, pentru că acest lucru îi unește într-o formațiune politică. Acuma suntem ceva mai mult de peste 20 de mii de oameni, membri declarați pe care îi avem în registrul Partidului Democrat. Dar încă o dată vă spun: Puterea unei formațiuni politice nu neapărat se exprimă prin numărul membrilor de partid, dar prin activitatea sa politică.”

–Ce se întâmplă în organizațiile teritoriale ale Partidului Democrat?

„Se întâmplă procesul care a fost demarat de mine atunci când am venit în fruntea partidului, este vorba de un proces de resetare a partidului. Eu cred că în linii mari sau partea leului deja a fost pusă în aplicare și a fost realizată. Este un proces prin care partidul democrat într-un oarecare mod se consolidează.

Întotdeauna partidele care sunt la guvernare au parte și de un număr de oportuniști, eu nu cred că este loc în partidul democrat pentru acești oameni, care, de fapt au venit sau au aderat la acest partid pentru a-și proteja niște interese, pentru a obține o protecție sau pentru a loba niște interese, dar pe departe, nu pentru doctrina care este împărtășită de acest partid. De aceea noi vedem foarte mult fals în spațiul public că au plecat organizații de la Partidul Democrat, absolut fals, pentru că este vorba de niște oameni care au funcții și sunt supuși unor presiuni și ei aleg să rămână în aceste funcții, realizând condiția care le este pusă să părăsească Partidul Democrat. Încă o dată reamintesc, eu mi-am dorit o altfel de formațiune politică, unde oamenii vin și se bat pentru interese naționale sau pentru viitorul acestei țări.

Dar atunci când cineva este gata să abandoneze formațiunea politică, pentru că riscă să fie dat afară din funcție, eu nu pot înțelege acești oameni. De aceea acuma este un proces de consolidare și din punctul meu de vedere, de întărire a Partidului Democrat, acest proces a început în Parlament, de aceea fracțiunea PD a devenit acum mai mică decât la începutul activității în Parlament.”

Cu toate că sondajele nu oferă Partidului Democrat prea multe șanse de accedere în Legislativ, Pavel Filip a spus că la moment, formațiunea politică pe care o conduce se consolidează și desigur se pregătește pentru alegerile anticipate parlamentare.

„Cu părere de rău în Republica Moldova și sondajele au devenit un instrument de manipulare, noi avem măsurările noastre interne. Îmi aduc aminte anul 2019, atunci când am pornit spre alegerile generale locale, același lucru îl arătau sondajele și spunea toată lumea că Partidul Democrat nu mai are șanse, dar noi am ieșit cu cel mai bun rezultat din alegerile locale și cu cel mai mare număr de primari. Exact și de această dată, avem măsurările noastre interne, vorbim cu colegii și pot să vă spun cu siguranță că Partidul Democrat în cazul alegerilor parlamentare anticipate va fi în următorul Parlament și va fi un jucător cu un cuvânt puternic de spus în activitatea politică de viitor. Întrebarea pentru noi astăzi nu este că trecem sau nu trecem, dar toată activitatea pe care o facem de consolidare a partidului este să răspundem la întrebarea cu ce rezultat vom veni în parlament”, a spus Filip.

Întrebat fiind dacă are întâlniri periodice constante cu PAS și Platforma DA și dacă e vorba de o potențială coaliție, liderul PD a afirmat că, comunică cu membrii PAS și cu cei din Platforma DA, încearcă cât este de posibil să coordoneze agenda parlamentară.

Cât despre alegerile parlamentare anticipate, formațiunea condusă de Pavel Filip este sigură că acestea vor avea loc în iunie „Noi împărtășim ideea alegerilor parlamentare anticipate. În același timp noi considerăm că este de obligația clasei politice. Cel mai probabil nu vom vota pentru acest Guvern, care nu ne solicită votul de încredere, da decizia”, a mai declarat Pavel Filip.

Urmăriți aici întreaga emisiune, pentru a afla mai multe detalii:


Pub