Acte false primite cadou sau contra unor sume bănești. Ce riscă trei cetățeni

Fie că au recunoscut că și-au perfectat actele prin intermediul unor persoane străine sau au încercat să se eschiveze de responsabilitatea de a fi prezentate documente cu semne vizibile de falsificare, trei cetățeni riscă cercetare penală.

Foto: border.gov.md

Incidentele au fost consemnate de către polițiștii de frontieră din punctele de trecere Criva și Sculeni, pe parcursul zilei de ieri, 7 februarie curent.

În după amiaza zilei de ieri, pe sensul de intrare în țară, în PTF Criva s-a apropiat un mijloc de transport de model Mercedes Benz E200, la volanul căruia se afla un cetățean al Azerbaijanului, domiciliat orașul Lvov, Ucraina.

Polițistul de frontieră a identificat lipsa elementelor de protecție asupra procurii deținute pe mijlocul de transport, a permisului de conducere internațional și cel care ar fi eliberat de către autoritățile azere.

Audiat, bărbatul a declarat că din cauza restricțiilor impuse de perioada pandemică nu putea să se deplaseze în Azerbaidjan, de aceea a apelat la serviciile unui străin pentru a-și perfecta actele, pentru care a achitat sume simbolice.

Alte două cazuri au fost înregistrate în baza art. 361 al.1 al Codului Penal de către polițiștii de frontieră din PTF Sculeni. Unde pentru autorizarea ieșirii din Republica Moldova s-a prezentat un locuitor din raionul Ialoveni, în vârstă de 33 de ani, la volanul unui automobil Volvo cu intenția de a ajunge în Germania.

Conform analizei de risc, polițistul de frontieră a dispus efectuarea unui control suplimentar. În urma acestuia, în buzunarul interior al hainei de iarnă a fost depistat un permis de conducere cu semne vădite de falsificare.

Interogat, bărbatul a declarat că a intrat în posesia acestui act în 2016, prin intermediul unor persoane necunoscute care i-au dat asigurări că pentru 400 de euro permisul de conducere va fi autentic.

Cel de-al doilea incident s-a consemnat cu implicarea unui tânăr de 24 de ani, domiciliat în raionul Drochia.

Acesta se afla în calitate de pasager al unei curse Chișinău – Iași.

În timpul controlului de frontieră bărbatul s-a încurcat în declarații, ceea ce a trezit unele suspiciuni.

Respectiv, polițiștul de frontieră a recurs la verificări suplimentare. În consecință, în portmoneul personal a fost depistat un permis de conducere moldovenesc cu indici vizibili de falsificare.

Audiat, moldoveanul a menționat că a primit cadou acest document în 2016 de la un prieten ucrainean și intenționa să-l folosească în Franța, unde dorea să se angajeze în câmpul muncii.

Pe numele celor trei cetățeni au fost întocmite procese verbale de constatare, iar actele vor fi supuse expertizei tehnice.

Cercetările vor continua până la elucidarea circumstanțelor și încadrarea juridică a faptelor, în vederea aplicării măsurilor legale corespunzătoare.


Pub