Svetlana Tihanovskaia, la şase luni de la declanşarea protestelor împotriva lui Lukașenko: „Poporul belarus nu a cedat şi nu va ceda”

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a promis luni că va continua lupta împotriva conducerii autoritare a Republicii Belarus, la şase luni de la declanşarea protestelor antiguvernamentale în această ţară, informează dpa.

Foto: www.btv.md

„Poporul belarus nu a cedat şi nu va ceda”, a scris Tihanovskaia pe contul ei de pe Telegram, după o întâlnire online cu reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Svetlana Tihanovskaia (38 de ani), care în prezent este refugiată în Lituania, a îndemnat la mai multă susţinere din partea OSCE şi a atras atenţia asupra condiţiilor îngrozitoare la care sunt supuşi cei aflaţi în detenţie în Belarus, citează Agepres.

Republica Belarus este scena ample unei crize politice după alegerile prezidenţiale din 9 august, câştigate, potrivit rezultatelor oficiale, cu 80,1% de Aleksandr Lukaşenko.

Opoziţia belarusă consideră fraudate rezultatele alegerilor care i-au atribuit victoria lui Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, şi susţine că adevărata câştigătoare a scrutinului este Svetlana Tihanovskaia.

De atunci, în Belarus au loc proteste, iar Uniunea Europeană (UE) nu îl recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al acestei ţări.

În perioada de vârf a protestelor, sute de mii de persoane au ieşit în stradă. Câteva persoane au fost ucise, sute au fost rănite şi mii au fost plasate în detenţie.

Protestele continuă şi în prezent, însă sunt mult mai restrânse, în condiţiile în care mulţi dintre susţinătorii opoziţiei se află la închisoare sau au fugit în alte ţări, precum Tihanovskaia.


Pub