Partidul Poporului, unul dintre cele mai mari partide din Spania, este acuzat din nou de corupție

Procesul pentru corupţie împotriva Partidului Poporului (PP, conservator) din Spania a început luni, cu numai şase zile înainte de alegerile parlamentare din regiunea Catalonia, aflată în criză, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Principalul inculpat, fostul trezorier Luis Barcenas, care ispăşeşte deja o pedeapsă de 29 de ani de închisoare, a promis că va face alte dezvăluiri explozive cu privire la sursele de finanţare ilegale ale partidului, transmite Agerpres.

Judecătorii spanioli au stabilit deja, în cadrul unui alt proces, că Partidul Poporului a primit donaţii nedeclarate vreme de decenii şi a oferit în schimb contracte publice unor oameni de afaceri.

Partidul a fost amendat, iar Barcenas şi alţi foşti politicieni şi oameni de afaceri au primit pedepse cu închisoarea.

Acum Barcenas a declarat că va dezvălui noi detalii cu privire la presupuse practici ilegale de finanţare ale partidului care, potrivit lui, aveau loc cu ştiinţa fostului lider al PP Mariano Rajoy, ex-premier.

Acesta din urmă, care neagă că ar fi fost la curent cu aceste ilegalităţi, va fi chemat în faţa tribunalului în calitate de martor.

Noul proces survine într-un moment dificil pentru cea mai mare forţă de opoziţie din Spania, care a deţinut puterea până în 2018.

Potrivit sondajelor, PP riscă să fie înfrânt de partidul populist de dreapta Vox în alegerile regionale ce vor avea loc sâmbătă în Catalonia.


Pub