Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Programul de activitate și…

DOC Programul de activitate și lista Guvernului Gavrilița au fost depuse în Parlament: „Facem un pas hotărât spre alegerile anticipate de care are nevoie țara”

Candidata desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa, a anunțat luni, 8 februarie, că programul de activitate și lista Guvernului Gavrilița au fost depuse în Parlament.

„Facem un pas hotărât spre alegerile anticipate de care are nevoie țara. Dacă actualii deputați nu pot vota un plan de acțiuni anticorupție, anticriză și pro-dezvoltare, o vor putea face oamenii la alegeri anticipate”, a spus Gavrilița într-o postare pe Facebook.

De asemenea, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), candidatul la funcția de ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat luni, 8 februarie, că, în cazul în care Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul Șor vor decide să voteze Guvernul Gavrilița, atunci Executivul își va orienta mandatul pe câteva direcții.

„Guvernul se angajează să-și orienteze mandatul pe gestionarea cât mai responsabilă a crizei economice și pandemice, dar și pe eliberarea din funcții a tuturor demnitarilor și funcționarilor care au promovat sau au închis ochii la diverse scheme corupționale în favoarea unor grupuri de interese favorabile regimului Dodon ori s-au implicat ilegal în activități politice pentru Dodon, PSRM sau sateliții lor. De asemenea, Guvernul va pregăti cadrul necesar pentru organizarea alegerilor anticipate libere și corecte și le va declanșa în timp util”, a spus deputatul într-o postare pe Facebook.

Vineri, 5 februarie, a fost făcută publică lista eventualilor miniștri în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa. Astfel, în componenţa echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului, se regăsesc foşti miniştri din Guvernul Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Lista eventualilor miniștri:

  • Mihai Popșoi – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
  • Ion Luca – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  • Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării
  • Andrei Spînu – Ministerul Economiei și Infrastructurii
  • Anatolie Topală – Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării
  • Rozalina Albu – Ministerul Finanţelor
  • Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Viorel Cibotaru – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
  • Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne
  • Sergiu Litvinenco – Ministerul Justiției

La 27 ianuarie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a înaintat candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministră.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.