Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Voronin, despre votul în…

Vladimir Voronin, despre votul în plen pentru Guvernul Gavrilița: „PSRM și Șor de frică o să-l voteze”

Fostul președinte de țară, liderul Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, susține că, la prima tentativă, Guvernul Gavrilița nu va obține votul de încredere al deputaților în Parlament, însă, la a doua încercare, „PSRM și Șor de frică o să-l voteze”.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Voronin a spus că-i respectă pe unii membri ai Guvernului Gavrilița și că Parlamentul actual nu reprezintă „vocile poporului”.

„Eu pe unii dintre ei îi respect. Pe cei pe care i-am cunoscut și pe care nu i-am cunoscut, dar îi cunosc din activitățile pe care le-au exercitat în Parlament. Dar echipă nu este. Parlamentul actual nu reprezintă vocile poporului, care i-au adus pe așa-zișii deputați în Legislativ. Parlamentul actual trebuie să plece. Deputații PSRM și Șor la prima etapă vor face spectacol. La a doua tentativă, chiar dacă va fi aceeași componență, același program, aceste partide se vor pune pe gânduri. Ei acum sunt într-o situație foarte dificilă (…). PSRM și Șor de frică o să-l voteze”, a spus Voronin.

Vineri, 5 februarie, a fost făcută publică lista eventualilor miniștri în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa. Astfel, în componenţa echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului, se regăsesc foşti miniştri din Guvernul Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Lista eventualilor miniștri:

  • Mihai Popșoi – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
  • Ion Luca – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  • Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării
  • Andrei Spînu – Ministerul Economiei și Infrastructurii
  • Anatolie Topală – Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării
  • Rozalina Albu – Ministerul Finanţelor
  • Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Viorel Cibotaru – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
  • Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne
  • Sergiu Litvinenco – Ministerul Justiției

La 27 ianuarie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a înaintat candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministră.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.