Cinci motive să fim optimiști în legătură cu pandemia

Ultimele luni au fost îngrozitoare. A crescut numărul infecțiilor, s-au înregistrat zeci de mii de decese și continuăm să fim izolați.

Dar există acum o mulțime de motive să sperăm că suntem pe drumul spre recuperare. Care sunt acestea?

Am trecut de punctul culminant

Numărul celor infectați a scăzut de la începutul lunii ianuarie și, în ultimele săptămâni, acest lucru s-a observat în faptul că mai puțini oameni sunt internați la spital.

Avem primele semne ale numărului de decese care scad. Consilierul medical șef din Marea Britanie, Prof. Chris Whitty, a recunoscut că punctul culminant al pandemiei a fost trecut.

La această etapă scăderea numărului de decese și a bolilor grave ar putea să devină și mai accentuată.

Programul de vaccinare merge bine

Marea Britanie a vaccinat peste 10 milioane de oameni – mai mult pe cap de populație decât aproape oriunde în lume. Israelul a devenit liderul mondial în ceea ce privește rata de vaccinare pe scară largă a populației împotriva coronavirusului, iar România se află pe primul loc în Europa la numărul de vaccinări raportat la numărul populației. În Moldova, vaccinul anti-Covid urmează să ajungă până la sfârșitul lunii curente. Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Dar provocările rămân. Există semne că acceptarea vaccinului în anumite comunități poate fi mai mică. Și de la începutul lunii martie, un număr mare de oameni vor începe să aibă nevoie de a doua doză, ceea ce va duce la o încetinire a ratei persoanelor vaccinate.

Se așteaptă ca Pfizer, producătorul unuia dintre cele câteva vaccinuri anti-Covid, să-și crească viteza de producție după o încetinire din ultimele săptămâni.

Vaccinarea ar trebui să încetinească răspândirea

Pe lângă protejarea persoanei care a fost vaccinată împotriva dezvoltării Covidului, există semne tot mai mari că programul de imunizare va încetini și răspândirea virusului între oameni.

Într-unul dintre studii făcute de Oxford AstraZeneca – participanții au fost testați în mod regulat pentru virus după ce au fost vaccinați, mai degrabă decât să se bazeze doar pe dezvoltarea sau nu a simptomelor ca semn al funcționării vaccinului. Acest lucru a constatat că testele pozitive – deci inclusiv cele asimptomatice – s-au redus cu 67%, sugerând că transmiterea ulterioară a virusului ar fi redusă semnificativ.

Oamenii de știință bănuiseră întotdeauna că acest lucru s-ar putea întâmpla. Dar acum datele au demonstra-o. Răspândirea Covid se reduce dramatic pe măsură ce programul de vaccinare înaintează.

Infecția oferă protecție de lungă durată

Un alt factor care va ajuta la reducerea poverii Covid este faptul că foarte mulți oameni au fost expuși la virus – iar ultimele cercetări sugerează că asta ar însemna o protecție durabilă.

Un studiu realizat de UK Biobank a urmărit nivelul de anticorpi pe care oamenii îl au după infecție. Acestea ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului, iar cercetările au descoperit că 88% dintre oameni au avut anticorpi până la cel puțin șase luni de la infectarea cu virusul.

Prof. Naomi Allen, om de știință șef care a condus cercetarea, a descris-o drept „o veste foarte bună”, deoarece sugerează că există un anumit grad de imunitate naturală. 

Acest lucru ar putea însemna că există un număr semnificativ de persoane cu imunitate naturală – deși chiar dacă ați fost infectat, vi se recomandă să vă vaccinați.

Mutațiile pot fi combătute

A existat multă îngrijorare cu privire la modul în care virusul trece prin mutații. Noua variantă britanică este mai transmisibilă decât virusul din primăvara trecută. Iar varianta sud-africană pare să slăbească efectul vaccinurilor.

Dar acest lucru nu înseamnă că vaccinurile sunt ineficiente. Dr. Susan Hopkins, de la Public Health England, a declarat că este încă „mulțumită” de nivelul de protecție pe care vaccinurile păreau să îl ofere împotriva noilor variante, indicând date care arată o eficiență de 60%. Cu alte cuvinte, vaccinurile oferă în continuare o protecție bună, dar nu la fel de bună.

Celălalt punct demn de luat în considerare este că atunci când vorbim despre eficacitate vorbim despre oprirea dezvoltării simptomelor. Dacă judecăm vaccinurile după capacitatea lor de a opri bolile grave și moartea, performanța este mult, mult mai mare.

Mai mult, echipa Oxford AstraZeneca a declarat că au încredere în actualizarea vaccinului pentru ca acesta să funcționeze mai bine împotriva mutațiilor. Deci un nou vaccin ar putea fi gata pentru lansare în câteva luni.

Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă va fi nevoie. Virușii trec prin mutații, deci ceea ce se întâmplă nu este teribil de surprinzător. Coronavirusurile tind să fie mai stabile decât, să zicem, gripa, de care vedem diferite tulpini circulând în fiecare iarnă. Acesta este motivul pentru care unii experți în vaccinuri spun că nu este nevoie să intrăm în panică – este posibil să nu fie nevoie de un nou vaccin.

Deci, care este concluzia?

Cu siguranță, începutul lunii martie nu va semnala o revenire rapidă la normal. În timp ce cazurile de infectare scad, cifrele din spital sunt încă cu 50% peste ceea ce erau în vârful primului val.

Până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, dacă totul merge bine, persoanelor în vârstă de 60 de ani și adulților mai tineri cu probleme de sănătate li se va oferi un vaccin. Cei de peste 50 de ani vor urma curând după aceea. Înseamnă că grupurile în care s-au produs aproape toate decesele Covid vor avea șansa de protecție.

Pe lângă asta, anotimpurile calde vor funcționa în favoarea noastră – virusurile respiratorii prosperă în lunile mai reci, de iarnă. 

Până în toamnă, întreaga populație adultă va avea șansa de a obține vaccinul. Asta nu va însemna că virusul dispare. Nu toată lumea o să accepte un vaccin. Și vaccinul nu va funcționa pentru toată lumea.

Prof. Paul Hunter, de la Universitatea din East Anglia, prezice că vom vedea o creștere a cazurilor în toamnă – și spune că vor fi necesare unele măsuri, cum ar fi măști și poate restricții asupra locurilor aglomerate. Dar nu va fi nimic asemănător cu ceea ce am văzut în ultimul an.

Războiul nu s-a terminat, dar am trecut peste ce era mai rău.

Sursa: BBC
Sursa foto: PA MEDIA

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.