06:05:11 20.04.2024
Stiri

Cuba își deschide larg economia către privatizare, după decenii de socialism

Actualitate 08.02.2021 12:58 Vizualizări725 Autor: Ziarul National
Cuba își deschide larg economia către privatizare, după decenii de socialism


Cuba a anunțat sâmbătă o reformă majoră a economiei controlate de statul comunist: activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor. Este o măsură ce vine după mai bine de jumătate de secol în care statul şi întreprinderile sale au dominat economia, o economie ce în prezent este puternic afectată de pandemie.

Măsura, anunțată în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern, potrivit cotidianului Granma, organul de presă al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi la controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată pe deplin în 2010, dar elanul său real datează de la reluarea istorică a relațiilor dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfârşitul anului 2014 în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Totuși, privatizarea rămăsese limitată la o listă de activităţi stabilite de stat, relatează Agerpres.

„Lista anterioară cu 127 de activităţi autorizate este eliminată”, a anunțat ministrul muncii, citată de AFP.

Ce sectoare rămân închise privatizării

Mai mult, de acum înainte o listă va stabili sectoarele rezervate statului, dar acestea vor fi minoritare: „Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permisă exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124”, a declarat ministrul, fără a da alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămână interzise activităţii private.

Reforma este „o etapă importantă pentru creşterea ocupării forţei de muncă”, a subliniat pe Twitter și ministrul economiei, Alejandro Gil. Demersul merge „în aceeaşi direcţie” cu unificarea monetară, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme îşi propun să relanseze economia: a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta preţioasă a turiştilor, dar și sub efectul sancțiunilor reintroduse de fosta administrație Trump.

Liberalizarea economiei este o etapă pozitivă, chiar dacă vine târziu, deoarece până acum forţa de muncă privată a funcţionat în mod foarte limitat, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana. Era necesar să se însoţească unificarea monetară cu măsuri pentru a facilita crearea de locuri de muncă, iar în sectorul privat poate exista o sursă importantă de locuri de muncă, a adăugat el.

În prezent, peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, adică 14,5% din populaţia activă într-o țară cu 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi în principal în gastronomie, transport (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turişti.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md