‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExporturile de mere: cum au loc, ce prețuri sunt oferite

Exporturile de mere: cum au loc, ce prețuri sunt oferite

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exporturile de mere s-au activizat, iar producătorii autohtoni încearcă să valorifice pe deplin oportunitățile exsitente, mai ales că recolta din 2020 a fost cu peste 30% mai mică decât în 2019.

Dacă în 2019, potrivit datelor oficiale, au fost recoltate 610 mii tone de mere, în 2020 fermierii autohtoni au obținut 430 de mii de tone.

Recolta de fructe (mere, prune, cireșe, vișine, caise) în 2020

Potrivit producătorilor, dar și datelor oferite de asociația Moldova Fruct, prețul de comercializare pentru mere, în medie, este de aproximativ 8-13 lei per kilogram, în dependență de calitate, soi, prezența sau absența ambalajului, condiții de comercializare.

În plus, tot mai mulți producători doresc să exporte mere ambalate în lăzi noi cu marca „Moldova – un gust deosebit”, pentru a se diferenția pe piața externă drept producători de fructe de calitate.

„Mere avem puține în acest an, de aceea nu există dificultăți la export. Recolte mai mici, însă, nu înseamnă cheltuieli mai mici pe care le-au suportat producătorii pe parcursul sezonului. Costul de producere a fost esențial mai mare. Ce ține de țările pe care se orientează producătorii, principalul criteriu sunt prețurile oferite pentru mere. Astfel, exportăm în țările unde acestea sunt mai mari. Încercăm să valorificăm pe deplin oportunitățile existente”, ne-a spus Vitalie Obrijanu, producător și exportator de fructe.

Potrivit datelor oficiale, în luna ianuarie au fost exportate mere în două țări: Federația Rusă și Spania. Cantitățile livrate au depășit cele din luna decembrie 2020.

„În luna ianuarie au fost exportate per total 13.989.579 kilograme de mere (aproape 14 mii de tone). Principala piață de desfacere rămâne cea rusă, unde au fost livrate 13.981.229 kilograme. Producătorii autohtoni au exportat mere și în Spania în ianuarie – 8.350 kilograme (peste 8 tone)”, a menționat pentru Agrobiznes Adrian Cojocari, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct.

În luna decembrie merele autohtone au fost exportate în 3 țări, detalii pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›