Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un grup de elevi…

DOC Un grup de elevi solicită autorităților să fie anulat ordinul privind amânarea olimpiadelor: Participarea R. Moldova asigură menținerea unei imagini bune pe arena internațională

Un grup de elevi din R. Moldova au adresat o scrisoare deschisă ministrei Educației, Culturii și Cercetării(MECC), Lilia Pogolșa, și prim-ministrului interimar, Aurel Ciocoi, prin care solicită suspendarea ordinului ministerului MECC privind amânarea olimpiadelor. Aceștia cer să fie examinată posibilitatea desfășurării olimpiadelor în acest an, cu impunerea unor măsuri antiepidemiologice, care urmează a fi respectate la cel mai înalt nivel.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care la 3 februarie a fost emis de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării un ordin și s-a dispus, în temeiul Hotărârii nr.35 din 27.11.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, amânarea pentru o perioadă nederminată desfășurarea olimpiadelor raionale/municipale și zonale.

Credem că amânarea olimpiadelor nu este o idee bună, deoarece în cazul în care numărul de oameni infectați cu Covid-19 va continua să crească, organizarea olimpiadelor nu va mai fi posibilă. Astfel selecția la etapa municipală urmează a fi făcută cât mai rapid, astfel încât să avem un număr și mai restrâns de elevi care să poată participa la etapa republicană și în cele din urmă la baraje.

Pe lângă asta, mai sunt și olimpiade internaționale și balcanice care se desfășoară mai devreme decât majoritatea internaționalelor și unde înscrierea echipelor trebuie făcută cu ceva timp mai înainte. Respectiv, considerăm că amânarea olimpiadelor de nivel municipal cu prea mult timp ar putea avea consecințe – neparticiparea Republicii Moldova la olimpiadele internaționale”, susțin semnatarii.

Totodată, în scrisoarea elevilor se menționează că olimpiadele sunt o oportunitate pentru elevi să-și demonstreze și valorifice cunoștințele acumulate înafara lecțiilor.

„Fiecare elev-olimpic își învață obiectul ales la un nivel înalt, stăpânind aptitudini și cunoștințe chiar de nivel universitar. Pe lângă lecțiile și temele obligatorii, aceștia își petrec majoritatea timpului studiind materie adăugătoare. Concursurile, pentru un elev-olimpic, reprezintă singurele momente în care acesta poate să aplice cunoștințele și sunt unica motivație a acestuia să continue să se dezvolte înafara Curriculumului școlar„.

Aceștia susțin că olimpiadele asigură continuitatea participării R. Moldova în cadrul olimpiadelor internaționale. Participarea R. Moldova la aceste olimpiade asigură menținerea unei imagini bune ale acesteia pe arena internațională.

„Olimpicii noștri se întorc aproape de fiecare data cu medalii și mențiuni de onoare, iar asta promovează R. Moldova la nivel global”.

În acest context, elevii solicită autorităților să fie examinată posibilitatea desfășurării olimpiadelor în acest an, cu impunerea unor măsuri antiepidemiologice, care urmează a fi respectate la cel mai înalt nivel.