image
Sursa foto: elynews.com

Cer să fie anulat ordinul privind amânarea olimpiadelor; Scrisoarea unui grup de părinți, adresată ministrului Educației

Un grup de părinți ai elevilor din clasele gimnaziale și liceale solicită Ministerului Educației să anuleze ordinul privind suspendarea desfășurării olimpiadelor pentru o perioadă nedeterminată.

Scrisoarea a fost semnată de 78 părinți ai elevilor din diferite gimnazii și licee din Republica Moldova și a fost transmisă ministrului Educației, Lilia Pogloșa, dar și președintelui Maia Sandu și premierului interimar Aureliu Ciocoi.

„Amânarea olimpiadelor pentru o perioadă nedeterminată nu este cea mai bună soluție în situația în care ne aflăm. Ce se va întâmpla în cazul când numărul de cazuri infectați va crește/scade de la o zi la alta, cum și s-a întâmplat pe parcursul întregii perioade? Nu se vor desfășura olimpiadele? Vor fi anulate definitiv? Dacă se vor desfășura, se vor reuși în termeni toate etapele până la stabilirea loturilor olimpice? Oare, tristele decizii din anul 2020 nu ne-au învățat lecția?”, se arată în scrisoare.

În contextul pandemiei, Republica Moldova a refuzat să participe la toate Olimpiadele internaționale și regionale la chimie, informatică, biologie. Excepție este doar olimpiada la matematică, la care s-au organizat etapele republicană și barajele până la anunțarea stării excepționale.

Potrivit semnatarilor, pe pagina oficială a Olimpiadei Internaționale de Informatică ediția 2020 (IOI 2020) Republica Moldova figurează ca fiind singura țară participantă, care nu a delegat lotul de elevi, în pofida faptului că ediția s-a desfășurat online. La fel, a fost refuzată participarea lotului de elevi la Olimpiada Metropolelor din Moscova, Federația Rusă, care de asemenea s-a desfășurat online și orașul Chișinău a fost invitat oficial pentru participare.

„Cu siguranță, conștientizăm, posibilele riscuri, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi. Dar totodată, în cazul când majoritatea instituțiilor de învățământ activează cu prezența fizică de 100%, și rata cazurilor confirmate pentru vârsta de 10-19 ani este de 0,04%, riscurile pot fi reduse la minim. Înțelegem că este complicat și anevoios. Dar, cu un plan bine chibzuit, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control, desfășurarea olimpiadelor poate fi realizată în termenii planificați. Suntem disponibili să ne implicăm și să asigurăm suportul necesar pentru buna și sigura desfășurare a olimpiadelor. Ne asumăm personal răspunderea pentru participarea copiilor noștri la olimpiade”, se mai arată în scrisoarea părinților.

Precizăm că ministrul educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa, a decis că olimpiadele școlare raionale, municipale, zonale și republicane se suspendă din cauza pandemiei. În ordin se menționează că olimpiadele sunt amânate pentru o perioadă nedeterminată în scopul asigurării securității, protecției vieții și sănătății elevilor, urmare a situației epidemiologice nefavorabile provocate de noul coronavirus.

Potrivit programului activităților de susținere a elevilor dotați din învățământul general pentru anul 2021, începând cu luna februarie, urmau să fie organizate în jur de 20 de olimpiade la disciplinele școlare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: