De ce a crescut numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în R. Moldova. Explicațiile epidemiologilor

Numărul cazurilor noi și confirmate de infectare cu Covid-19 a crescut de la o zi la alta săptămâna aceasta. A crescut și rata de pozitivare, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a treia persoană testată. Numărul de cazuri noi variază în general în funcție de cel al testelor efectuate. Dar nu este limpede de ce variază numărul testelor, uneori enorm, și care este strategia testării, informează moldova.europalibera.org.

Foto: UNIMEDIA

Din numărul total de probe prelevate în luna februarie, în jur de 30% sunt pozitive.

Cel puțin patru din 10 infectaţi provin din Chişinău, a declarat medicul epidemiolog Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii virale acute din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, pentru moldova.europalibera.org.

Odată cu creşterea numărului de teste procesate s-a constatat că şi numărul cazurilor grave s-a mărit, constituind 23-24%.

Ştefan Gheorghiţă consideră că una din cauzele acestor tendinţe este relaxarea cetăţenilor care sunt tot mai tentați să revină la viaţa de până la Covid şi să ignore normele sanitare.

„Unele măsuri nu se execută în organizații, în centrele de comercializare, în piețe. Oamenii au devenit mai activi, fiindcă uitați-vă ce se face și în Chișinău – în transportul public în așa-numitele „ore de vârf” nu se respectă distanța socială, majoritatea [călătorilor] nu poartă măștile corect, nu este astupată gura și nasul; este o îmbulzeală în transportul obștesc, este o îmbulzeală în piețe şi nu este timpul ca noi să ne relaxăm”.

Responsabili de la Ministerul Sănătăţii spun că cei care decid câte teste se fac pe zi sunt specialiştii din sănătate publică.

Ştefan Gheorghiţă de la ANSP neagă că ar exista o strategie de testare, cu un număr stabilit din timp per zi a probelor examinate la laborator.


Pub