Principală  —  IMPORTANTE   —   Un proiect din R. Moldova,…

Un proiect din R. Moldova, printre nominalizările la Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană

Un proiect din R. Moldova este inclus în lista nominalizaţilor la concursul Uniunii Europene 2022 în domeniul arhitecturii contemporană 2022 – Mies van der Rohe. Lista include 449 de lucrări finalizate în perioada octombrie 2018 – octombrie 2020. Acestea provin din 279 de orașe din 41 de țări. Lista include lucrări din Georgia și Ucraina, și pentru prima dată din Armenia și Moldova.

Treisprezece proiecte de educație și urban din Ucraina, opt proiecte de locuințe colective și urbane din Georgia, patru proiecte de educație din Armenia și un proiect de cultură din Moldova (Creative Industries Center din Chișinău) au îndeplinit criteriile de eligibilitate, potrivit Euneighbours.

Pentru prima dată din 2003, casele unice (18,10%) au devenit cel mai mare grup de lucrări, urmate de locuințele colective (14,87%) și facilitățile de învățământ (14,01%). Facilitățile culturale precum muzee, teatre, galerii și centre de congrese reprezintă 11,64% din toate nominalizările. Un sfert din toate lucrările nominalizate sunt proiecte de regenerare sau transformare a clădirilor existente, indiferent dacă sunt sau nu patrimoniu.

A doua listă de nominalizări va acoperi lucrările finalizate între noiembrie 2020 și aprilie 2021 și va fi dezvăluită în septembrie 2021.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană este un premiu bienal care evidențiază lucrări arhitecturale remarcabile construite în toată Europa. Se acordă lucrărilor arhitecturale unice care demonstrează excelență în termeni conceptuali, sociali, culturali și tehnici și care au impact asupra dezvoltării durabile a orașelor, orașelor și satelor europene.

Pe lângă premiul principal (60.000 EUR), Premiul include și Premiul Arhitectului emergent (20.000 EUR).

„Două proiecte ale arhitectului Maxim Calujac – ARTCOR și complexul rezidențial LOFT GREEN APARTMENTS, sunt nominalizate la ediția anului 2022 a concursului european de arhitectură contemporană EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award”, potrivit DAS Club, un club ce urmăreşte interesele şi promovarea designerilor şi arhitecţilor din R. Moldova atât în ţară, cât şi peste hotare.

ARTCOR este un centru de dezvoltare a industriilor creative. Este o platformă ce oferă susținere pentru networking, dezvoltare și fortificare a comunităților în cadrul industriilor creative și culturale.