Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European, sesiune plenară: Situația…

Parlamentul European, sesiune plenară: Situația actuală a strategiei UE privind vaccinurile și vizita lui Josep Borrell la Moscova, teme principale pe agendă

Parlamentul European se reunește la Bruxelles prin videoconferință în perioada 8-11 februarie pentru a dezbate, mai multe subiecte de o importanță majoră la moment și anume situația actuală a strategiei UE privind vaccinurile, dar și despre actele de represiune împotriva opoziției din Federația Rusă, dezbatere la care va participa și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

În cadrul ședinței, se așteaptă ca eurodeputații să își reitereze sprijinul pentru o abordare unitară a UE privind vaccinurile COVID-19 în cadrul unei dezbateri cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Parlamentul va mai discuta și va vota marți cu privire la Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta țările UE să facă față efectelor pandemiei de COVID-19.

Dezbaterea va avea loc luni, rezultatul votului urmând să fie anunțat miercuri dimineață.

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, vineri, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny, potrivit Politico.

Vizita a fost efectuată ân timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia. 

În acest sens, eurodeputatul român Dragoș Tudorache a declarat că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție.

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.