(foto, video) Un startup fondat de o echipă originară din Moldova, inclus în topul celor mai promițătoare startup-uri românești în anul 2021

Bob-Concierge-01
Foto: pressone.ro

Presa din România scrie de ceva timp despre startup-ul românesc ce vine să revoluționeze sistemele de locker-uri inteligente. BOB Concierge este un valet digitalizat care, pe lângă funcțiile unui dulap inteligent, are un mini-shop, te ajută să-ți ridici produsele alimentare comandate sau chiar prânzurile gătite și îți mai oferă accesul la o mulțime de alte servicii. Ceea ce mai puțini știu e că fondatorii sunt originari din Republica Moldova, iar de curând, afacerea a fost inclusă într-o listă de startup-uri promițătoare românești, de la care așteptările sunt mari în 2021.

Portalul eu-startups.com, o publicație ce se concentrează pe poveștile afacerilor europene, a realizat un top al startup-urilor românești care merită să fie urmărite în acest an. Printre ele se află VoxiKids, o aplicație ce digitalizează terapia vorbitului pentru copii, Questo, o aplicație de călătorii bazată pe joc, dar și BOB Concierge, valetul digital dezvoltat de o echipă de moldoveni stabiliți în România începând cu 2018.

Ce este BOB Concierge

Ca să evităm să fim prea subiectivi (o să înțelegeți mai târziu de ce), vă spunem ce scrie presa din România despre startup.

Jurnaliștii de la pressone.ro ne povestesc, în urma unui interviu cu directorul general al companiei, Mihai Gîrneț, că BOB Concierge este un serviciu de adus coletele și produsele care te interesează cât mai aproape de tine, mai exact la scara blocului în care locuiești. Serviciul este compus dintr-o aplicație pentru smartphone și un locker inteligent care arată ca un hibrid între un locker obișnuit și o vitrină frigorifică. Românii, care au deja unul în scară, îl pot folosi ca pe un valet personal care îi așteaptă la intrare, fie ca să ridice coletele din celula rezervată prin aplicație, fie ca să ridice produsele alimentare comandate (pot comanda inclusiv mâncare gătită) sau chiar ca să-și lase rufele pentru servicii de spălătorie. Mai mult, pot folosi aplicația inclusiv pentru a comanda servicii pentru casă – instalatori, electricieni, zugravi etc.

Tot ce face BOB în acest moment putem vedea mai jos.

Serviciile BOB/bob-concierge.ro

Foto: Facebook/@bobconcierge.ro 

Mihai are 36 de ani, este născut în satul Slobozia Mare, raionul Cahul și le-a povestit celor de la wall-street.ro că a avut trei tentative de a veni în România (uau!): la liceu, la facultate și la primul job. A rămas, însă, în Republica Moldova, a terminat Academia de Studii Economice a Moldovei și s-a angajat la Chișinău, într-o bancă. La câțiva ani, a apărut rutina care l-a determinat pe Mihai să facă o schimbare. În 2012, s-a înscris într-un concurs de proiecte, iar echipa lui a decis să construiască un locker pentru livrări pe care l-au implementat, ulterior, în rețeaua Poștei Republicii Moldova (da, e vorba de dulapurile de colete Post Terminal). Dezvoltarea acelui proiect a generat concluzia că produsul nu este suficient, fiind necesar ca acesta să vină acasă la client. De atunci, au început să gândească un locker pentru acasă, care să îndeplinească nevoile de bază ale unui utilizator, precum mâncare, băutură și servicii de bază, așa cum e curățenia sau îngrijirea personală.

Mai jos, vedeți un alt reportaj în care directorul explică funcționalitatea BOB.

Despre bani

Proiectul este dezvoltat în cadrul Multinode Network, un startup inovațional al grupului investițional NCH Capital. Echipa a obținut o finanțare inițială de 1 milion de euro, mai scrie wall-street.ro, bani cu care a dezvoltat ideea serviciului automatizat de concierge și a realizat 50 de dispozitive BOB. La începutul anului trecut, echipa își propunea să atragă o investiție de 4 milioane de euro: „Suntem în discuție cu mai mulți investitori străini și locali pentru investiția de 4 milioane de euro. Estimăm în total o investiție de 20 de milioane de euro în România, pe cinci ani, pentru a crește rețeaua și în anii următori, vrem să țintim alte țări. Extinderea în afara României ar fi, estimativ, în 2021, după ce se maturizează piața de aici”, explica Mihai în interviu.

Același lucru îl spunea și pentru Ziarul Financiar, la doar un an de la lansare: „Peste cinci ani, ne vedem prezenți în mai multe țări din Europa Centrală și de Vest cu o rețea de 5 000 de dispozitive BOB”.

Costurile de producere a unui BOB se ridică la 10 000 de euro, iar instalarea mai costă câteva sute, povestea directorul într-un interviu pentru CGTN. Locatarii le primesc însă gratuit, plătind doar pentru serviciile oferite. Deși costurile sunt acum acoperite de producător, în viitor, echipa va percepe comisioane pentru partenerii care își oferă serviciile în sistem.

Mai jos, vedeți cum arată în prezent harta Bucureștiului, din perspectiva extinderii BOB-ilor, pe care, actualmente, numărăm mai mult de 60 de valeți digitali în scările blocurilor românilor.

Dorul de casă

Nu am găsit un interviu în care Mihai să vorbească despre dorul de casă, dar am găsit vin moldovenesc în BOB. Purcari, Gogu, Vinăria din Vale, Basavin, Château Vartely sau Cricova sunt doar începutul colaborărilor cu producătorii de vin din Republica Moldova. Recent, echipa a lansat o nouă opțiune care îi face mai curioși pe utilizatori. E vorba despre vinul săptămânii, o inițiativă care pune la dispoziția locatarilor vinuri noi în fiecare săptămână, produse de vinificatori mici atât din Republica Moldova, cât și din România.

Pe lângă vinuri, echipa mai aduce și dulciuri moldovenești în scările bucureștenilor.

Mai mult decât atât, curierii BOB Concierge sunt aparent cei mai stilați din România, întrucât costumele lor sunt produse de designera moldoveană Liudmila Storojuc.

Urmăriți performanțele echipei aici, aici și aici sau aici dacă sunteți interesați de ofertele lor de lucru.

P.S. Am găsit totuși o postare despre dorul de casă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente