/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Unii solicitanți de permise de conducere susțin proba teoretică din peste 20 de încercări

missing
07 februarie 2021, ora 22:45

Candidaţii care încearcă să obţină permisul de conducere se prezintă tot mai slab pregătiţi la examene. Statisticile oficiale arată că unii reușesc să treacă de proba teoretică abia din a 27-a oară, iar numărul celor admiși la proba practică scade de la an la an. Reprezentanții Agenției Servicii Publice spun că persoanele care vor să obțină permisele de conducere nu au suficientă pregătire, fapt confirmat și de către unii directori de școli auto, care spun că au solicitanți care se adresează la ei după mai multe încercări eșuate de a obține carnetul de șofer.

Acest tablou poate fi văzut zilnic la Agenția Servicii Publice. Zeci de absolvenți a școlilor auto stau la coadă pentru a obține carnetul de șofer. Potrivit statisticilor, anul trecut, în jur de 59 de mii de persoane s-au înscris la cursurile auto, în dorința de a deveni șoferi cu acte în regulă. Comparativ cu 2019, cifra este în scădere cu aproape 5 la sută. Alte date mai arată că la proba teoretică au fost admise, în 2020, în jur de 36 de mii 400 de persoane. Dintre acestea, mai bine de jumătate au susținut examenul teoretic din prima încercare, alte peste 17% – din a doua tentativă, iar 14 procente – din a treia.

„Respins e scris, sunt candidat.-De ce respins?-Garajul parcă e altfel nui așa cum am făcut eu lecții. Emoțiile sunt mari parcă nu-i așa de greu. Nuștiu cum se dau bani aici.-Da ați da?-Nu.”

Curios este faptul că, pentru unii, susținerea probei teoretice a fost, probabil, una dintre cele mai mari provocări. De pildă, trei persoane au reușit, anul trecut, să treacă de această probă abia din a 27-a tentativă, iar alte 12 – au avut nevoie de 25 și, respectiv 26 de încercări.

„Am susținut din a 5-a oară.-Unde a fost cel mai greu?-Orașul, dar Slava Domnului am susținut.”

La proba practică, adică la șofatul propriu zis, au fost admise, anul trecut, 25 de mii de persoane, cu aproape 20 la sută mai puțin decât în 2019. Dintre acestea, fiecare al cincilea a obținut carnetul din prima încercare. Din a doua – puțin peste 23 la sută, iar din a treia – 36 la sută.

„Totul am susținut din prima în afară de oraș.-Orașul e greu?-Da, mai ales la interseсții.”

Instructorii de la Agenția Servicii Publice au și o explicație la aceste date statistice.

De aceiași părere sunt și unii directori de școli auto. Artur Cecan spune că unii pretendenți ajung la ei după mai multe încercări eșuate de a obține permisul de conducere.

Pe parcursul anului 2020 au fost depuse şi examinate 74 cereri de contestare a rezultatelor probelor de examen. Agentia Servicii Publice mai anunță că 40 de permise de conducere au fost anulate din anumite suspiciuni de corupție. Datele au fost prezentate de către ASP după ce, la sfârșitul lunii trecute,Centrul Național Anticorupție a deconspirat o amplă schemă de corupție ce vizează obținerea carnetelor de șoferi. CNA anunța atunci că, aproximativ 100 de persoane ar fi obţinut permise fără a fi examinate, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice şi unor intermediari. Pentru a nu fi demascați, suspecții foloseau limbaj codificat. De exemplu, candidații erau numiți pacienți, iar eliberarea permiselor era descrisă, în timpul convorbirilor telefonice, – drept externare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram